GoPro s dronmi končí. Vyrábať ich už nebude

Vstup na trh s dronmi sa GoPro nevydaril. Firma viní prísnu legislatívu v Spojených štátoch a Európe, ktorá bráni ich masovému rozšíreniu.

09.01.2018 12:50
GoPro, Karma, dron Foto:
Dron GoPro Karma mal výrobnú chybu, kvôli ktorej musel výrobca všetky drony stiahnuť z trhu.
debata

Keď GoPro v minulom roku predstavil svoj dron, odborná verejnosť bola nadšená. Prvé recenzie nasvedčovali, že 1100-dolárová Karma môže byť pre GoPro vítanou záchranou, ktorá firme pomôže vrátiť sa do čiernych čísel. Nadšenie však netrvalo dlho. Len po niekoľkých mesiacoch sa začali množiť sťažnosti, podľa ktorých sa dron počas letu odpájal od napájania a užívateľ nad ním strácal kontrolu. Výsledkom bolo, že dron bez napájania spadol na zem a ohrozoval ľudí. GoPro sa namiesto súdnych opletačiek radšej rozhodol stiahnuť všetky drony z trhu.

Tí, ktorí čakali na model, ktorý by Karmu nahradil, sa už nového v podaní GoPro nedočkajú. Spoločnosť oznámila, že nadobro odchádza z trhu s dronmi. Svoje rozhodnutie odôvodňuje nenaplnenými očakávania a prísnymi reguláciami v Spojených štátoch a Európe, ktoré bránia tomu, aby si dron mohol kúpiť a obsluhovať ktokoľvek.

GoPro bojuje o prežitie. Klesá aj záujem o športové kamery

Firma sa už dlhšiu dobu snaží zvrátiť výrazný prepad v príjmoch. V porovnaní s predošlým obdobím bol posledný kvartál minulého roka doslova fiaskom. Príjmy GoPro sa v priebehu 12 mesiacov znížili takmer o 40 percent. Spoločnosti nepomohla ani vianočná sezóna, ktorá je obvykle, čo do objemu predaja, najsilnejším obdobím v roku. Vyrovnávať stratu sa GoPro preto pokúsilo zlacnením svojich produktov, vrátane kamery Hero 5 Black, aby tak oživilo dopyt.

Zlé hospodárenie sa odrazilo aj na personálnych zmenách. Firma plánuje prepustiť ďalších 250 zamestnancov. Riaditeľ firmy sa tiež musel uspokojiť s nižším platom. Za fiškálny rok zarobí jeden milión dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dron #GoPro #karma