Digitálny diár je späť. Má veľký displej, dva systémy a výkonný hardvér

Namiesto malého čiernobieleho displeja a zopár funkcií má nový digitálny diár výkon a funkcie, ktoré mu môžu závidieť aj prémiové smartfóny. Jeho cena navyše nie je nijako prehnaná.

11.01.2018 20:00
Gemini PDA, digitálny diár Foto:
Gemini PDA je nový digitálny diár s 10-jadrovým procesorom.
debata

Pamätáte sa na digitálny diár vo veľkosti dnešného smarfónu s malým čiernobielym displejom a klávesnicou? Mnohí z vás ho určite aj vlastnili a používali. Diár uchovával kontakty, pripomienky, slúžil aj ako poznámkový blok. Svojho času patril medzi drahšiu technologickú hračku, ktorá svojimi funkciami nahrádzala alebo skôr dopĺňala mobilný telefón. Diáre za posledných 10 a viac rokov upadli do zabudnutia a ak ich niekto ešte vlastní, zväčša je to kvôli nostalgii alebo ako súčasť malej zbierky dobou zabudnutých prístrojov.

Digitálny diár je späť, lepší ako kedykoľvek predtým

Spoločnosť Gemini sa na veľtrhu CES rozhodla oživiť starú éru a predstavila digitálny diár s veľkým displejom, klávesnicou a Androidom. O podporu sa Gemini najprv uchádzalo prostredníctvom verejnej zbierky na serveri Indiegogo. Za mesiac firma vyzbierala viac ako 1,3 milióna dolárov na realizáciu projektu, ktorého výsledok predstavila práve v Las Vegas.

Zariadenie s názvom Gemini PDA vzhľadom síce pripomína klasický digitálny diár, vo vnútri má však najmodernejšie komponenty vrátane modulu pre 4G a Wi-Fi konektivitu. Nie je však možné priložiť ho k uchu a telefonovať s ním, rovnako mu chýba aj zadný foťák. Predná kamera s piatimi megapixelmi slúži len na videohovory. Na spodnej strane prístroja sa nachádza plnohodnotná QWERTY klávesnica, na hornej časti zas 5,9-palcový displej (s rozlíšením 2160 × 1080 bodov). Diár poháňa 10-jadrový procesor so samostatným grafickým čipom a štyri gigabajty operačnej pamäte. Dáta sa ukladajú na 64 gigabajtové úložisko.

Diár Gemini PDA má zaujímavé parametre aj cenu. Foto: Gemini
Gemini PDA, digitálny diár Diár Gemini PDA má zaujímavé parametre aj cenu.

Dva systémy a desať jadier v procesore

Zaujímavosťou je aj takzvaný dualboot, teda možnosť výberu jedného z dvoch nainštalovaných operačných systémov – Androidu alebo Linuxu. K diáru možno cez dva USB-C porty pripojiť aj ďalšie zariadenia. Veľká batéria ho udrží v pohotovosti dva týždne, respektíve 12 hodín pri telefonovaní. Výdrž pri surfovaní na internete výrobca neuvádza. Maloobchodná cena, za ktorú sa bude Gemini PDA predávať začína na 499 dolároch (s Wi-Fi) a končí na 599 dolároch (Wi-Fi + LTE).

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #CES 2018 #Gemini PDA #digitálny diár #PDA