Zabezpečovací systém nepotrebuje kameru ani senzory. Postačí mu Wi-Fi signál

Sledovať pohyb osôb v miestnosti je možné aj bez kamier a pohybových detektorov. Postačí aj obyčajný Wi-Fi signál. Zariadenie Aura ho využíva na zisťovanie prítomnosti osôb v miestnosti.

12.01.2018 11:00
Aura, zabezpečovací systém, Foto:
Zariadenie Aura na základe rušenia signálu deteguje pohyb v miestnosti.
debata

Keď sa povie zabezpečovací systém, väčšina ľudí si predstaví niekoľko pohybových senzorov rozmiestnených v byte, prípadne systém monitorovacích kamier, ktoré sledujú a hlásia každý pohyb. Spoločnosť Cognitive Systems na veľtrhu CES širšej verejnosti predstavila inovatívne riešenie, ktoré je rovnako funkčné a účinné ako bežné zabezpečovacie systémy, len ho na rozdiel od nich nie je vidieť. Namiesto kamier a infračervených senzorov malé zariadenie sleduje pohyb osôb cez Wi-Fi signál.

Zabezpečovací systém bez kamier a detektorov pohybu

Aura je akýmsi adaptérom, ktorý stačí pripojiť k elektrickej sieti a cez mobil nakonfigurovať a pripojiť k domácej Wi-Fi sieti. Zariadenie následne sleduje pohyb zmenou rádiového signálu vo zvolenej oblasti, ktoru je obvykle jedna miestnosť. Rozšíriť pokrytie o ďalšie miestnosti je možné dokúpením adaptérov, ktoré v odbornej terminológii fungujú ako sieťový opakovač (z angl. repeater/extender). Aura sa ovláda cez mobil a do mobilu takisto doručuje správy o pohybe osôb.

Aura pri zistení pohybu posiela hlásenia do... Foto: Aura
Aura, zabezpečovací systém, Aura pri zistení pohybu posiela hlásenia do mobilu. Z mobilu sa takisto ovláda.

Rádiový signál môže rušiť nie len pohyb osôb, ale napríklad aj spustený ventilátor alebo domáce zviera. Aura tvrdí, že jej systém je inteligentný a učiaci sa, takže postupom času dokáže správne odhaliť, či do izby vstúpil človek. Pohyb zvierat sa naučí ignorovať. Auru si už mali možnosť vyskúšať prví recenzenti, ktorí ale nešetria kritikou. Podľa nich je detekčný systém nepresný, mobilná aplikácia nepripravená a Aura navyše môže rušiť Wi-Fi signál v miestnosti alebo v celom dome.

Prvé recenzie upozorňujú na viacero nedostatkov

Ak sa tvorcom podarí zariadenie optimalizovať, mohlo by byť zaujímavým automatizačným doplnkom do domácnosti. Nemusí totiž slúžiť len ako bezpečnostný systém, ale aj ako zariadenie, ktoré pri vstupe človeka do miestnosti rozsvieti svetlá, spustí klimatizáciu alebo prehrávanie hudby. Cena zatiaľ nie je vysoká, no niekoho možno odradí. Za základný štartovací balíček s dvoma zosilňovačmi signálu záujemca zaplatí bezmála 200 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #aura #CES 2018 #zabezpečovací systém