Facebook poverí užívateľov, aby zhodnotili dôveryhodnosť spravodajstva

Sociálna sieť dá prednosť spravodajstvu, ktoré užívatelia v prieskume sami označia za dôveryhodné a kvalitné.

21.01.2018 17:05
Instant Articles, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Kto by mal rozhodovať o tom, či sú správy dôveryhodné alebo skreslené a odtrhnuté od reality? Šéf Facebooku, Mark Zuckerberg, si myslí, že samotní užívatelia. Zapojí ich preto do prieskumu dôveryhodnosti internetových médií, v ktorom budú môcť sami určiť, či by vybrané spravodajské príspevky mali mať na sociálnej sieti prednosť. Informovala o tom agentúra Reuters.

O dôveryhodnosti médií tak nebudú rozhodovať zamestnanci Facebooku ale jeho užívatelia, z ktorých viac ako dve miliardy navštevujú sociálnu sieť aspoň raz do mesiaca. “Vo svete je príliš veľa senzácií a zavádzajúcich informácií, ktoré polarizujú spoločnosť. Sociálne médiá dnes ľuďom umožňujú šíriť informácie rýchlejšie než kedykoľvek predtým, a ak sa nezameriame špeciálne na riešenie tohto problému, môžeme ho len zhoršiť,” uviedol Zuckerberg.

Zároveň dodal, že nové hodnotenie kvality správ nemá útočiť na konkrétnu skupinu vydavateľov v zmysle ich veľkosti alebo ideológie. “Zhodnotili sme, že najobjektívnejšie bude, ak oslovíme komunitu užívateľov, ktorá bude rozhodovať o tom, ktoré zdroje sú dôveryhodné,” doplnil Zuckerberg.

Zuckerberg reaguje na kritiku, že Facebook a ďalšie sociálne siete v posledných dvoch rokoch nepodnikli dostatočné kroky pre zabránenie šírenia dezinformácií na internete. takzvané hoaxy alebo falošné správy sú novodobým fenoménom, ktorý sa najrýchlejšie šíri práve v prostredí sociálnych sietí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálne siete #spravodajstvo #Mark Zuckerberg