Trump obnovil internetové špehovanie agentúrou NSA

Americký prezident podpísal zákon, ktorý predlžuje právomoci Národnej bezpečnostnej agentúre NSA pri monitorovaní internetu a jeho používateľov. Zameria sa najmä na cudzincov a Američanov, ktorí s cudzincami komunikujú.

23.01.2018 08:00
google, vyhľadávač, špehovanie, security,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Kontroverzný program americkej Národnej bezpečnostnej agentúry NSA, ktorý bol vytvorený s cieľom posilnenia národnej kybernetickej bezpečnosti je späť. Prezident Donald Trum v piatok 19. januára podpísal návrh schválený kongresom, ktorý predlžuje platnosť monitorovacieho programu. Agentúra Reuters hovorí o porážke zástancov súkromia na internete.

Donal Trump sa k podpísaniu zákona priznal v príspevku na Twitteri: “Práve som podpísal návrh zákona č. 702, ktorý znovu povoľuje zhromažďovanie zahraničných údajov.” Zákon predlžuje platnosť programu NSA o ďalších šesť rokov. Agentúra v rámci neho zbiera údaje o ľuďoch zo zahraničia, no sleduje aj komunikáciu obyvateľov Spojených štátov. Ak by Trump zákon v piatok nepodpísal, jeho platnosť by v rovnaký deň vypršala, čím by NSA od mája stratila niektoré zo svojich právomocí.

Špehovať budú na sociálnych sieťach aj cez Google

“Nie je to ten zákon, ktorý bol tak veľmi zneužitý počas volieb. Vždy budem robiť správne rozhodnutia v prospech našej krajiny a zaradím bezpečnosť Američanov na prvé miesto,” doplnil Trump. V septembri minulého roka americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že nemá žiadnu dôkazy podporujúce Trumpovo tvrdenie o zneužití špehovania počas prezidentskej kampane.

Agentúra NSA môže vďaka zákonu zhromažďovať veľké množstvo dát z rôznych online komunikačných platforiem a sociálnych sietí, vrátane Facebooku a Google. Môže takisto monitorovať komunikáciu Američanov a zahraničných osôb, a to aj bez súdneho príkazu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #NSA #Spojené štáty #Donald Trump #Národná bezpečnostná agentúra