Android vám pomôže s výberom Wi-Fi siete. Vopred otestuje jej rýchlosť

Android vám napovie, ktorá verejná Wi-Fi sieť je najrýchlejšia a naopak najpomalšia. Funkcia bude dostupná v najnovšej verzii systému.

24.01.2018 08:00
wifi, wi-fi, hotspot, prenos dát, dáta, Foto:
Ilustračné foto
debata

Určite ste sa s tým už sami stretli. Sedíte v kaviarni alebo sa prechádzate po námestí a radi by ste sa pripojili na niektorú z voľných Wi-Fi sietí. Nájsť takú, ktorá je verejná a dostatočne rýchla však môže byť “zábavou” na niekoľko minút. Google vám v novom Androide rozhodovanie uľahčí. V najnovšej verzii systému Android Oreo 8.1 pribudne funkcia, vďaka ktorej užívateľ okamžite zistí rýchlosť okolitých Wi-Fi sietí.

V zozname Wi-Fi sietí pribudne označenie o ich rýchlosti – od pomalej (Slow), OK, rýchlej (Fast) až po veľmi rýchlu (Very Fast). Pod označením veľmi rýchla Google chápe sieť, cez ktorú je možné bez problémov sledovať videá vo vysokom rozlíšení. Rýchla Wi-Fi zasa zvládne prehrať väčšinu videí v štandardnom rozlíšení. Označenie OK zas bude patriť sieťam, ktorých rýchlosť postačí na prehliadanie webu, sociálne média a prehrávanie hudby cez Spotify.

Označenie rýchlosti sa však neobjaví pri všetkých Wi-Fi sieťach. Nakoľko Android dokáže skenovať len rýchlosť otvorených Wi-Fi sietí, značka rýchlostí bude dostupná len u sietí, ktoré k pripojeniu nevyžadujú heslo. Ak by sa prevádzkovatelia WiFi sietí chceli vyhnúť tomu, že ich bude Google “prehľadávať”, v nastaveniach môžu napríklad zmeniť názov Wi-Fi siete pridaním prípony “_nomap”, ktorá Wi-Fi asistentovi napovie, že rýchlosť siete nemá byť kontrolovaná.

debata chyba