Tip: Vyskúšajte doplnok, ktorý vám prezradí, či vás stránky špehujú

Vyhľadávač DuckDuckGo sprístupnil mobilnú aplikáciu a doplnok do prehliadača, ktoré vám prezradia, či vás webové stránky špehujú. Ohodnotia ich na stupnici od A po F a pomôžu zablokovať nežiadúce prvky na stránke.

28.01.2018 08:00
DuckDuckGo Foto:
Vyhľadávač DuckDuckGo sprístupnil doplnok a mobilnú aplikáciu, ktoré hodnotia webové stránky podľa miery špehovania užívateľa.
debata

Súkromie a internet sa pre mnohých ľudí stali oxymorónom, pojmami, ktoré nie je možné kombinovať či spájať. Pohyb užívateľa na internete sledujú nie len sociálne siete ale aj vyhľadávače. Informácie o tom, aké stránky navštevuje, koľko času na nich trávi, čo vyhľadáva a s kým svoje záujmy zdieľa sú neoceniteľnou marketingovou pomôckou.

Aplikácia oznámkuje weby podľa úrovne špehovania užívateľa

Určitá paranoja alebo aspoň obozretnosť je preto na mieste. Niektoré prehliadače už dnes umožňujú zapnúť blokovanie zdieľania informácií s webovými stránkami, no málokto o tom vie. Chrániť svoje súkromie je ale možné aj na úrovni vyhľadávačov. Zopár alternatívnych vyhľadávačov deklaruje, že údaje o užívateľoch nie len že nearchivuje, ale ani nezbiera. DuckDuckGo je jedným z nich. Tvorca vyhľadávača v týchto dňoch sprístupnil novú mobilnú aplikáciu a doplnok do desktopového prehliadača, ktorými je vraj možné dosiahnuť oveľa väčšiu mieru súkromia, než pri použití takzvaného inkognito módu v prehliadači.

Čo to v praxi znamená? Po nainštalovaní doplnku do prehliadača užívateľ v pravom hornom rohu uvidí hodnotenie stránky z pohľadu zberu dát a súkromia. Stránky sú hodnotené známkami od A po F, kde A znamená, že užívateľ nie je sledovaný vôbec či minimálne. Známkou F je zas ohodnotený web, ktorý zdieľa údaje o užívateľovi s ďalšími stránkami a sociálnymi sieťami. To neznamená, že človek by takéto weby nemal navštevovať, mal by však byť viac opatrný.

Dokáže si vynútiť šifrované spojenie

Doplnok prináša aj možnosť aktivácie vynúteného šifrovaného spojenia s webom, kde namiesto klasického „http“ je návštevník podľa možnosti presmerovaný na stránku so šifrovaným spojením „https“. DuckDuckGo vie tiež blokovať rôzne „sledovače“, ktoré zbierajú dáta o návštevníkoch na marketingové účely. Na mobile funguje aplikácia podobne ako doplnok v desktopovom prehliadači, s tým rozdielom, že hlavným vyhľadávačom je práve DuckDuckGo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #špehovanie #sociálne siete #prehliadač #vyhľadávač #DuckDuckGo