Facebook bude užívateľov učiť, ako si majú chrániť súkromie

Séria inštruktážnych videí užívateľom ukáže ako sociálna sieť narába s ich údajmi a ako ich využíva pri zobrazovaní reklamy. Užívatelia budú mať aj prístup k rozšíreným nastaveniam svojho súkromia.

05.02.2018 08:00
Facebook Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Sociálna sieť svojim užívateľom postupne sprístupňuje videá, ktoré ich majú naučiť ako si chrániť svoje súkromie zmenou nastavení na Facebooku. Reaguje tak na novú smernicu Európskej únie, ktorá pre firmy sprísňuje podmienky narábania s citlivými údajmi jej obyvateľov.

V inštruktážnych videách Facebook užívateľom napríklad ukáže ako majú narábať s údajmi, ktoré používa pri zobrazovaní reklamy. Videá o vymazávaní starých príspevkov zas informujú o tom, kedy sú príspevky naozaj vymazané a čo sa stane s údajmi po zrušení účtu na sociálnej sieti.

Na svojom blogu Facebook píše o nekompromisnom kroku. V minulosti totiž užívateľov nikdy takto detailne neinformoval o princípoch narábania s ich údajmi. Oficiálne vyhlásenie má vraj demonštrovať úsilie Facebooku prispôsobiť sa novej európskej smernici ešte predtým, než 25. mája vstúpi do platnosti. ”Uvedomujeme si, že ľudia Facebook používajú na vytváranie kontaktov, no nie každý chce zdieľať všetko so všetkými – vrátane nás. Je preto dôležité, že užívateľ bude mať možnosť voľby o tom, ako budú jeho dáta používané,” uviedol Erin Egan z Facebooku.

Nová smernica EÚ firmám nariaďuje nahlasovanie akéhokoľvek úniku dát do 72 hodín. Zákazníkom zas musia umožniť získať všetky uložené dáta, prípadne ich zmazať ak o to zákazník požiada. V prípade Facebooku to znamená vytvorenie akéhosi centra pre správu súkromia, v ktorom budú mať užívatelia všetky údaje o svojom súkromí na jednom mieste.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #facebook #sociálna sieť #ochrana súkromia