EÚ zakázala geoblokovanie. Nakupovanie cez internet bude férovejšie

Európska únia obmedzí geoblokovanie, kvôli ktorému mohli predajcovia ponúkať rôzne produkty na rôznych trhoch a obmedzovať ich doručenie do iných členských krajín.

08.02.2018 20:30
balíky, eshop, online nakupovanie Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Poznáte pojem geoblokovanie? Kvôli nemu nemôžete nakupovať na internete rovnaký tovar než napríklad Nemci či Rakúšania. Doposiaľ mohli obchodníci v Európskej únii pri internetovom predaji ponúkať spotrebiteľom rôzny tovar podľa toho v akej lokalite sa nachádzajú. Znamená to, že Nemec si môže napríklad na Amazone kúpiť tovar, ktorý Slovákom firma odmieta poštou doručiť napriek tomu, že s doručovaním iných produktov nemá žiaden problém. Európsky parlament začiatkom februára odhlasoval zákaz geoblokovania. Výnimky sk predsa len existovať budú. A nie sú zanedbateľné.

Predajcovia sa už nebudú môcť vyhovárať

Európsky parlament zákaz geoblokovania odhlasoval s drvivou prevahou 557 hlasov oproti 89 (33 poslancov sa hlasovania zdržalo). Pre spotrebiteľa to znamená, že od budúceho roka ich obchodník z inej krajiny nebude môcť presmerovať na iný obchod alebo ich pri dokončení nákupu zastaviť hlásením o nedoručovaní tovaru do konkrétnej európskej krajiny. Tovar bude predajca povinný poslať do inej krajiny len vtedy, ak v nej už má zastúpenie, respektíve ak v nej svoje služby už ponúka.

Smernica, ktorú musí ešte odobriť Rada Európy sa bude vzťahovať na len na fyzický tovar. Pri produktoch chránených duševným vlastníctvom to ale bude trochu komplikovanejšie. Regulácia sa nevzťahuje napríklad na elektronické knihy, hudbu, online hry, filmy a streamovacie služby. Presne teda služby, u ktorých by nediskriminačný prístup zákazníci ocenili najviac.

Elektronické knihy ale aj Netflix dostali výnimku

Európska komisia tvrdí, že rieši najpálčivejší problém, nakoľko podľa najnovšieho prieskumu až 63 percent online obchodov obmedzuje možnosti zaslania tovaru u zákazníkov zo zahraničia. Niektorí novú reguláciu kritizujú kvôli “stratenej príležitosti.” Namiesto toho, aby sa zaoberala blokovaním nákupu alebo používania online služieb celoplošne, rieši len nákup fyzického tovaru. “Videá, hudba, elektronické knihy a online hry sú služby, pri ktorých sa ľudia najčastejšie stretávajú s hlásením – nedostupné vo vašej krajine,” tvrdí poslankyňa Európskeho parlamentu, Julia Reda.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Amazon #internetový predaj #geoblokovanie