Veľké zmeny na Facebooku? Sociálna sieť testuje nové tlačidlo

Nové tlačidlo "downvote" nemá byť opakom tlačidla "páči sa mi to". Užívatelia ním budú môcť len skryť alebo nahlásiť komentáre ostatných.

09.02.2018 16:30
Facebook, like, dislike, nepáči sa mi to,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

O tlačidle, ktoré by na Facebooku doplnilo súčasné tlačidlo Like (slov. Páči sa mi to), sa už špekuluje dlhú dobu. Sociálna sieť sa k podobnému kroku neodhodlala, aj keď sa s touto myšlienkou pohrávala niekoľko rokov. Obavy, že by užívatelia šírili negatívne emócie nad pozitívnymi napokon zvíťazila. Podľa serveru Tech Crunch však Facebook predsa len niečo chystá.

Nové tlačidlo už používajú užívatelia v Spojených štátoch

Facebook pre server Tech Crunch potvrdil, že v súčasnosti na malej vzorke používateľov v Spojených štátoch testuje nové tlačidlo “downvote”, ktoré možno voľne preložiť ako zníženie hodnotenia, karmy či prehlasovanie. Tlačidlo teda neslúži na to, aby užívateľ verejne vyjadril svoju nespokojnosť alebo negatívnu emóciu, ale na poskytnutie spätnej väzby na príspevky. “Funkcia umožní ľuďom zaslať spätnú odozvu na komentáre vo verejných príspevkoch,” uviedol Facebook vo svojom stanovisku.

Stlačením tlačidla môžu užívatelia príspevok alebo komentár nahlásiť a označiť, že ho už nechcú viac vidieť. Príspevok možno následne zaradiť do jednej z troch kategórií – urážlivý, zavádzajúci alebo mimo témy. Facebook sa bude na základe spätnej odozvy učiť, aké príspevky bude konkrétnym užívateľom zobrazovať. Neznamená to teda, že nahlásením príspevku sa zníži jeho hodnotenie a viditeľnosť aj u ostatných používateľov.

Facebook už nechce byť rozhodcom

Prečo to Facebook robí? Podľa analytika Martina Garnera z CCS Insight, za tým možno vidieť akýsi alibizmus zo strany Facebooku. Sociálna sieť sa chce zbaviť nálepky vydavateľa, ktorý by posudzoval čo je pre užívateľa správne alebo nesprávne. Hodnotenie toho, čo je urážlivé alebo zavádzajúce nechá na užívateľoch. Ak by bol Facebook moderátorom diskusií, posúvalo by ho to do úplne inej pozície, než v akej chce byť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Like #Dislike #downvote