O výmenu batérii v iPhonoch je veľký záujem

Po prepuknutí kauzy, v ktorej vyšlo najavo, že Apple úmyselne znižuje výkon starších iPhonov, firme nezostávalo nič iné, len svoj skutok priznať a prisľúbiť poškodeným zákazníkom kompenzáciu.

12.02.2018 08:00
batérie, mobil, nabíjačka, smartfón, nabíjanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak je aj iPhone starší, ešte to automaticky neznamená, že jeho výkon bude výrazne limitovaný. Záleží predovšetkým od kondície vstavanej batérie. Ak sa jej kapacita rokmi výrazne znížila, je možné očakávať, že klesne aj výkon ostatných komponentov. Apple tak vraj chráni kritickú elektroniku a zabraňuje nečakanému vypínaniu sa telefónu. Spotrebiteľom sa to pochopiteľne nepáčilo a svoj protest dali patrične najavo. Na ich stranu sa postavili aj spotrebiteľské organizácie a vládne agentúry po celom svete, ktoré Applu zazlievali, že zákazníkov o znižovaní výkonu neinformoval a ani im nedal možnosť voľby.

Ako pokánie sa Apple rozhodol upraviť program výmeny batérií. Majitelia starších iPhonov (od verzie 6) môžu kdekoľvek na svete požiadať značkovú predajňu alebo autorizovaný servis o výmenu batérie za zvýhodnenú cenu. Namiesto pôvodných 79 dolárov tak zaplatia len 29 dolárov. Batériu im však technici vymenia len vtedy, ak je jej kapacita výrazne nižšia než v čase kúpy.

Apple možno zákazníkom vráti aj časť peňazí

Apple v týchto dňoch potvrdil, že o výmenu batérií je medzi zákazníkmi veľký záujem. Zároveň firma poprela, že jej cieľom bolo donútiť zákazníkov, aby si kúpili novší model. Zvažuje dokonca, že dodatočne odškodní tých, ktorí za výmenu batérie zaplatili plnú cenu. “Viacero vládnych agentúr nám doručilo svoje otázky. Našou odpoveďou je, že sme nikdy a ani nikdy nebudeme robiť nič čo by úmyselne skracovalo životnosť akéhokoľvek výrobku Apple alebo znižoval užívateľský zážitok, čo by užívateľa donútilo k prechodu na novší model,” uviedol Apple vo svojom stanovisku.

Overiť si, v akom stave je batéria bude možné už onedlho. V najbližších týždňoch by mal Apple sprístupniť novú aktualizáciu systému iOS, ktorá prinesie detailnejší prehľad stavu batérie a nutnosti jej výmeny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #výmena batérie