Instagram podľahol tlaku ruských cenzorov. Zablokoval vybrané príspevky

Sociálna sieť zablokovala zobrazovanie príspevkov o korupcii, ktoré adresoval líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj. Google sa požiadavkám ruského cenzora zatiaľ odmietol podriadiť.

17.02.2018 16:30
internet, cenzúra, cenzorship, rusko, čína,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ruská vláda má čoraz viac požiadaviek na internetové firmy, od ktorých očakáva rôznu formu spolupráce – od centralizovania dát o užívateľoch na ruských serveroch až po cenzúru. Ruský regulátor Roskomnadzor v uplynulých týždňoch požiadal hneď niekoľko firiem o blokovanie príspevkov týkajúcich sa korupčných káuz. Informácie o nich sa prostredníctvom internetu snaží šíriť opozičný politik a jeden z najväčších kritikov súčasného prezidenta Vladimíra Putina, Alexej Navaľnij.

Instagram príspevky zablokoval, Google odmietol

O blokovanie príspevkov bol požiadaný napríklad Google alebo Instagram. Obe firmy sa rozhodli zareagovať rozdielne. Zatiaľ čo Google ruského cenzora odignoroval, Instagram sa rozhodol podvoliť. Príspevky, v ktorých užívatelia šírili informácie o korupčných kauzách Instagram zablokoval. Vybrané videá s touto tematikou na YouTube ale Google neodstránil, respektíve nezablokoval pre používateľov z Ruska.

Ruský cenzor zareagoval na videá protikorupčnej nadácie Alexeja Navaľného na YouTube, v ktorých upozorňuje na stretnutie ruského miliardára Olega Deripasku s podpredsedom vlády Sergejom Prichodkom na jachte v zahraničí. 25-minútové video si v priebehu niekoľkých dní pozrelo viac ako päť miliónov ľudí.

Poskytovatelia internetu v Rusku nemajú možnosť zablokovať vybrané príspevky na Instagrame a YouTube, cenzor preto adresoval svoju požiadavku priamo prevádzkovateľom služieb. Ak by nezareagovali, hrozí im dokonca úplné zablokovanie. Ako informuje server BBC, niektorí poskytovatelia internetu už medzičasom zablokovali stránky Navaľného organizácie. Navaľnyj takisto nemôže kandidovať proti Vladimírovi Putinovi v najbližších prezidentských voľbách kvôli obvineniam z korupcie.

Facebook sa vraj len riadi zákonmi konkrétnej krajiny

Hovorkyňa Facebooku konkrétny prípad blokovania príspevkov na Instagrame komentovať odmietla, vyjadrila sa však, že spoločnosť sa rozhodla vyhovieť požiadavkám ruského cenzora. “Ak sa vláda domnieva, že nejaký obsah na internete porušuje zákony danej krajiny, môže prevádzkovateľov služieb kontaktovať a požiadať ich o obmedzenie prístupu k takémuto obsahu. Požiadavky dôsledne overujeme a ak sú v zmysle miestnej legislatívy oprávnené, obsah v danej krajine alebo teritóriu zablokujeme,” uviedla hovorkyňa.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #facebook #Instagram #cenzúra #Alexej Navaľnyj #Roskomnadzor