Facebook na Slovensku ukončil experimenty s Prieskumníkom

Prieskumník na Facebooku Slovákov nezaujal, sociálna sieť sa preto rozhodla vrátiť všetko späť do pôvodného stavu.

02.03.2018 18:45
Explore feed, Prieskumník, Facebook Foto:
Prieskumníka mohli užívatelia nájsť v menu na ľavej strane.
debata

Keď Facebook v októbri minulého roka nenápadne oznámil, či skôr priznal, že na Slovensku testuje novú verziu Prieskumníka, mnohých to prekvapilo. Reakcie používateľov a marketérov však neboli pozitívne, ale od zmiešaných sa neskôr posunuli k negatívnym. Slovensko sa pripojilo k neštandardnému výberu piatich krajín, v ktorých sociálna sieť rozhodla novú podobu Prieskumníka vyskúšať. Okrem Slovákov sa s ním mohli stretnúť obyvatelia Srbska, Bolívie, Guetamaly, Kambodže a Srí Lanky. V týchto dňoch Facebook takmer pol roka trvajúci test ukončí. Pre používateľov to znamená jediné – všetko sa vráti späť do starých koľají, do obdobia spred októbra minulého roka.

Rozdelenie príspevkov do dvoch kategórií sa neosvedčilo

Ktoré zmeny sa teda Facebook rozhodol na Slovákoch vyskúšať? Do Noviniek presunul príspevky priateľov, stránky, ktoré užíateľ sleduje a platenú reklamu, skrátka to, o čom si myslel, že by mohlo užívateľa zaujímať. Všetko ostatné zaradil do novej záložky Prieskumník, ktorý sa ukryl pod logo malej červenej rakety v ľavej časti menu. V Prieskumníkovi sa zobrazili rôznorodé príspevky aj zo zdrojov, ktoré užívateľ aktívne nesleduje. Facebook k razantným zmenám pristúpil z viacerých dôvodov. Tým najdôležitejším je reklama. Presunutím menej relevantných príspevkov do Prieskumníka donúti firmy, aby za propagáciu a zviditeľnenie sa platili, a získali tak priestor v prominentnej záložke Novinky. Druhým dôvodov je potreba udržať užívateľov na Facebooku čo najdlhšie. Ak sa im bude zobrazovať viac obsahu, ktorý ich zaujíma, je pravdepodobné, že na Facebooku strávia viac času.

Facebook napokon na svojom blogu priznal, že s Prieskumníkom neuspel a podcenil aj jeho komunikáciu. Zmätené reakcie používateľov napokon hovorili sami za seba a bolo len otázkou času kedy a ako sociálna sieť zareaguje. “Niektoré zo zmien ako sú reakcie, živé videá alebo GIFy sa nám osvedčili, fungujú a a sú tak dostupné celosvetovo. Iné sa nám neosvedčili, preto sme s nich upustili. Prieskumník je jednou z nich, preto jeho test dnes ukončujeme,” píše Adam Mosseri z Facebooku.

Zmätené reakcie používateľov Facebook presvedčili, že urobil chybu

“Ľudia nechcú dva samostatné zdroje informácií (z angl. feed). V prieskumoch nám povedali, že boli menej spokojní s príspevkami, ktoré sa im zobrazujú a dva samostatné kanály im nepomohli viac komunikovať s priateľmi a s rodinou,” vysvetľuje Mosseri. Rozdelenie príspevkov do dvoch samostatných záložiek bolo rozpačité a užívatelia potvrdili, že stratili prístup k dôležitým informáciám, ktoré v minulosti mali na jednom mieste. Aj to je dôkazom, že krátkodobé, ale zato celoplošné testy, sa nemusia vyplatiť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #prieskumník