Blackberry žaluje Facebook kvôli funkciám, ktoré dnes používa každý

Namiesto vlastných inovácií Blackberry žaluje tých, ktorí neustále vyvíjajú nové produkty a služby, vyčítajú pôvodom kanadskej firme predstavitelia Facebooku. Blackberry žaluje Facebook kvôli neoprávnenému použitiu patentov.

07.03.2018 15:33
Blackberry, telefón, mobil, klávesnica, práca,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Patenty sú pre mnohé firmy nie len železnou rezervou a garanciu, že ich produkty a služby nebude používať nikto iný, ale aj zdrojom príjmov. Zdrojom, ktorý je tak významný, že majitelia patentov sa neváhajú pustiť do súdnych sporov, ktoré trvajú roky. Blackberry v týchto dňoch zažalovalo Facebook kvôli neoprávnenému použitiu viacerých patentov, ktoré má Blackberry už dlhé roky patentované.

Facebook údajne používa niektoré funkcie z aplikácie Blackberry Messenger v aplikáciách WhatsApp a Instagram. „Je smutné, že Blackberry takýmto spôsobom reaguje na súčasný stav svojho biznisu. Firma, ktorá sa vzdala snahy inovovať teraz hľadá spôsoby ako spoplatniť inovácie ostatných. Plánujeme proti tomu bojovať,“ uviedol Pual Grewal z Facebooku.

Viacero analytikov sa zhoduje na tom, že Blackberry sa takýmito krokmi snaží zachrániť svoju potápajúcu sa loď. Získať príspevky do kasy chce na úkor firiem, ktoré používajú funkcie, ktoré sa v dynamickom online svete stali štandardom. Príkladom sú malé ikony, ktorými je odosielateľ správy oboznámený o tom, že adresátovi bola jeho správa doručená a prečítaná. Iným príkladom je malé logo v podobe bodky, ktorá informuje o doručení novej správy.

Ako informuje server BBC, Blackberry sa pustilo do súdnych sporov s viacerými firmami, ktorých výsledkom má byť monetizácia použitia niektorých z viac ako 40-tisíc patentov, ktoré firma vlastní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #patenty #BlackBerry