Amazon premení asistentku Alexa na inteligentnú prekladateľku

Alexa si má hravo poradiť s rôznymi nárečiami, slengom a aj so zložitejšími vetnými konštrukciami v cudzom jazyku.

08.03.2018 08:00
Amazon, Echo, Dot, Alexa, reproduktor Foto:
Reproduktor Tap, ktorý ukrýva hlasovú asistentku Alexa.
debata

Mnoho ľudí si už ani neuvedomuje ako im veľké firmy na čele s Googlom uľahčili komunikáciu v cudzom jazyku. Google sa naučil prekladať webové stránky , jeho prekladač obsahuje slovníky s desiatkami svetových jazykov, navyše užívateľovi dokáže pomôcť aj s výslovnosťou.

V reštaurácii je možné objednať si jedlo bez toho, aby človek ovládal jazyk, v ktorom je jedálny lístok napísaný. Stačí namieriť fotoaparát na položky v menu a prekladač ich v reálnom čase preloží. Od toho, čo možno vidieť v sci-fi filmoch, teda od prekladu hovorovej reči v reálnom čase, nás však ešte delí niekoľko rokov. Skype či Google sa v minulosti o preklad hovorovej reči síce pokúšali, no výsledok nebol spoľahlivý.

Zdá sa, že Amazon vo svojom lingvistickom výskume pokročil ďalej než jeho konkurenti a chce sa preto pochváliť. Podľa serveru Yahoo Finance firma v najbližšej dobe predstaví novú verziu online asistentky Alexa, ktorá už nebude len obyčajnou strojovou prekladateľkou ale aj tlmočníčkou. Len na základe hlasového povelu poradí ako v zahraničí požiadať niekoho o pomoc tak, aby tomu porozumel, vrátane miestneho slengu či nárečia. Preklad má byť navyše natoľko presný, že nehrozí, aby sa cudzinec kvôli nepresnému „strojovému“ prekladu stal terčom posmeškov miestnych.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Amazon #Skype #Alexa #hlasová asistentka