Tip: Viete, ktorý výrobca opravuje chyby v mobiloch najrýchlejšie?

Opraviť chybu v operačnom systéme zvládnu niektorí výrobcovia za pár dní, iným to trvá aj niekoľko týždňov či mesiacov. Viete, ktorí výrobcovia obstáli v porovnaní najlepšie a ktorí, naopak, najhoršie?

11.03.2018 23:30
smartfón, mobil, SMS, telefonovanie, správa,... Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak vlastníte smartfón s bezpečnostnými aktualizáciami ste sa už určite stretli. Na niektorých mobiloch sa objavujú častejšie, na iných menej často, sporadicky, či po určitej dobe dokonca vôbec. Výrobcovia mobilov si zväčša dávajú načas a s aktualizáciou systému a plátaním dier sa neponáhľajú. Dôvodov majú viacero. Najväčšie problémy im spôsobuje rozsah portfólia, ktoré je komplikované dlhodobo obsluhovať. V praxi to potom vyzerá tak, že zatiaľ čo najnovší model má k aktualizáciám systému urýchlený prístup, staršie modely na aktualizáciu musia čakať. Niekedy sa jej však nedočkajú vôbec. Ak firma každého pol roka predstaví hneď niekoľko nových smartfónov, je len ťažko predstaviteľné, že by pre všetky počas niekoľkých rokov vyvíjala či upravovala aktualizácie.

Spoločnosť SecurityLab si v uplynulých dňoch posvietila na najväčších výrobcov smartfónov a analyzovala koľko im trvá, kým pre smartfóny sprístupnia bezpečnostné aktualizácie. Viete, ktorá firma dopadla v porovnaní najlepšie?

Vydanie záplaty môže trvať dni, týždne ale aj mesiace

Ak bol vašim favoritom Apple, nemýlili ste sa. Apple naozaj sprístupňuje aktualizácie najrýchlejšie, najčastejšie, no aj najdlhšie. Priemerná životnosť iPhonu, čo sa dostupnosti aktualizácií týka, je až 5 rokov. Oproti priemernému smartfónu s Androidom je to až trojnásobok.

Výrobcovia smartfónov s Androidom zostali na pomyselnom chvoste tabuľky. Priepasť medzi Applom a ostatnými je natoľko veľká, že výrobcovia mobilov s Androidom budú len ťažko vysvetľovať, prečo na aktualizácie systému aj pri vlajkových lodiach musia zákazníci čakať týždne, ak nie mesiace.

SecurityLab porovnával, koľko trvá výrobcom kým sprístupnia záplatu po objavení bezpečnostnej chyby. Takisto sledoval aké je časové rozpätie od vydania bezpečnostnej záplaty pre prvý a posledný telefón a tiež akú dlhú dobu výrobca zákazníka „zásobuje“ aktualizáciami.

Vydanie bezpečnostnej aktualizácie pre smartfóny so systémom iOS (iPhone) trvá Applu len niekoľko dní a minimálny je tiež časový rozostup medzi prvou a poslednou vydanou aktualizáciou pre rôzne telefóny v ponuke. Maximálne oneskorenie pri aktualizácii je len jeden deň, pričom Apple až na jedinú výnimku (iPhone 5C) vydáva záplaty aj pre telefóny 5 rokov staré.

Aj rok starý mobil už niektorí výrobcovia dávajú na „odpis“

Pri Androidoch je už situácia o poznanie komplikovanejšia. Rozdiely medzi tým ako výrobcovia plátajú diery v systéme sú veľké. Najlepšie obstál Google a Essential. Obe firmy zákazníkom ponúkajú záplaty v rozpätí niekoľkých dní od objavenia diery v systéme. Google si však dáva načas pri sprístupnení opravy zákazníkom v rôznych kútoch sveta. Pri Androide takisto záleží na tom, či aktualizáciu sprístupní zákazníkovi výrobca alebo operátor. Najmä v druhom prípade môže dôjsť k výrazným oneskoreniam až v rozsahu niekoľkých týždňov či mesiacov.

Predpokladaná dĺžka podpory aktualizácií je najdlhšia u spomínaného Googlu a firmy Essential (tri roky). O čosi horšie je na tom Blackberry, Nokia a Sony (dva roky). Pri firmách ako je Huawei, LG a Samsung je dĺžka podpory podmienená modelom telefónu. Zatiaľ čo majitelia vlajkových lodí sa dočkajú 2,5 roka aktualizácií, majitelia lacnejších telefónov len 1 (Samsung) až 1,5 roka (Huawei, LG). Všetkým výrobcom smartfónov s Androidom s výnimkou Google a Essential trvá niekoľko týždňov až mesiacov, kým opravu zverejnia. Ich zákazníci sa preto musia vyzbrojiť trpezlivosťou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #smartfón #android #iOS #bezpečnostná chyba #aktualizácia