EÚ očakáva dohodu s čínskymi obchodmi. Zabráni predaju nebezpečných výrobkov

Krajiny EÚ v minulom roku vďaka systému včasného varovania Rapid Alert System stiahli z trhu niekoľko stoviek nebezpečných produktov vrátane spotrebnej elektorniky, hračiek a kozmetiky. Najviac z nich pochádzalo z Číny.

14.03.2018 17:30
nakupovanie, nákup, online, shopping, nákupný... Foto:
Ilustračné foto
debata

Európska komisia zverejnila svoju najnovšiu správu o takzvanom Systéme včasného varovania pred nebezpečnými produktami (z angl. Rapid Alert System). Správa informuje o množstve produktov, ktoré jednotlivé členské štáty označili za nebezpečné, či už kvôli obsahu nebezpečných látok, riziku elektrického šoku alebo nekvalitnému mechanickému spracovaniu. Slovensko za minulý rok nahlásilo 77 takýchto produktov, ktorým z veľkej časti dominovali hračky.

V minulom roku v EÚ objavili stovky nebezpečných produktov

Za nebezpečný je možné označiť taký výrobok, ktorý nespĺňa prísne európske normy, či už podľa zloženia alebo kvality použitých materiálov a konštrukcie. Pri kozmetických prípravkoch sú to napríklad nebezpečné látky, ktoré môžu vyvolávať alergické reakcie, pri hračkách sú to zas drobné časti, ktoré môže dieťa odlomiť a prehltnúť. Európska komisia vo autorizovanom testovacom centre v Bruseli výrobky nahlásené členskými krajinami testuje a takisto zisťuje, či deklarované vlastnosti zodpovedajú skutočnosti. Príkladom sú elektrické rozvody, ktoré by mali odolať sálajúcemu ohňu v prípade požiaru v budove alebo elektrické súčiastky odolné proti skratom.

Z trhov členských krajín EÚ bolo v minulom roku nahlásených alebo stiahnutých viac ako dvetisíc (2201) potenciálne nebezpečných výrobkov. Okrem hračiek, obsahujúcich napríklad nebezpečné ftaláty, sa medzi nimi objavili aj odevy zo syntetických materiálov obsahujúce karcinogénne látky alebo kozmetické prípravky s alergénmi spôsobujúcimi ekzémy.

Kožené rukavice obsahujúce chróm vyrobené v... Foto: Európska komisia
Rapid Alert System Kožené rukavice obsahujúce chróm vyrobené v Litve a predávané v Estónsku.

Množstvo problémov, z ktorých niektoré neboli ani nahlásené a preverené, spôsobuje lacná elektronika dovážaná z Číny mimo oficiálnych distribútorov. Spotrebitelia, ktorí nakupujú lacné výrobky z čínskych obchodov môžu kupovať mačku vo vreci. Výrobok môže byť nebezpečný nie len po funkčnej stránke ale aj kvôli použitým materiálom obsahujúcim inak v EÚ zakázané látky.

Dohoda s čínskymi obchodníkmi stále v nedohľadne

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová oznámila, že Európska únia sa v posledných rokoch usiluje o dohodu s najväčšími čínskymi predajcami produktov a spotrebnej elektroniky, ktorá by zamedzila exportu nebezpečných produktov do Európy. Európska únia v súčasnosti vedie s veľkými online reťazcami dialóg, ktorého výsledkom má byť sprísnenie výstupných kontrol produktov ešte pred ich zaslaním konečným spotrebiteľom v Európskej únii. “V súčasnosti intenzívne rokujeme s eBayom, Alibabou, Amazonom a japonským Rakkuten a nemeckým Otto Group. Rokujeme teda s nadnárodnými firmami, ktoré otvorene distribuujú svoje výrobky na európske trhy,” upresnila Jourová.

Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov... Foto: Európska komisia
Věra Jourová, Európska komisia, eurokomisárka Eurokomisárka pre spravodlivosť, spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová

Podľa Jourovej by výstupné kontroly kvôli reputácii mali byť v záujme všetkých predajcov a eshopov, v ktorých Európania nakupujú. “Väčšina nebezpečných produktov pochádza z krajín mimo EÚ, z čoho viac ako polovicu tvoria výrobky z Číny.” Je dôležité, aby aj zákazník vedel, že výrobky u predajcu, u ktorého nakupuje, sú spoľahlivé a neškodné.

Počet opatrení proti nebezpečným výrobkom v... Foto: Európska komisia
Rapid Alert System Počet opatrení proti nebezpečným výrobkom v jednotlivých krajinách EÚ za rok 2017.

Slovensko patrí k lídrom EÚ v nahlasovaní a sťahovaní nebezpečných produktov z trhu

Vďaka systému včasného varovania, ktorý v EÚ funguje už od roku 2003, môžu byť výrobky stiahnuté nie len z krajiny, ktorá ich nahlásila, ale takisto aj z ďalších členských krajín. Z viac ako dvetisíc varovaní, ktoré boli v systéme zaznamenané v súvislosti s opatreniami prijatými proti nebezpečným výrobkom, vyplynulo takmer štyritisíc následných opatrení v členských krajinách, na Islande, v Lichtenštajnsku a Nórsku. Na Slovensku sa uplatnilo 189 opatrení, čo je po Poľsku najviac v regióne strednej Európy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Věra Jourová #Systém včasného varovania #Rapid Alert System