Epson: Laser už dosiahol všetky míľniky. Na vzostupe je atramentová tlač

Laserová tlač má už najlepšie roky za sebou. Väčších inovácií sa už nedočká. Napredovať budú atramentové tlačiarne, ktoré môžu tlačiť rovnako lacno ako laserové modely. Spotrebujú však výrazne menej energie.

16.03.2018 14:00
Epson, EcoTank ITS, atramentová tlač Foto:
Epson predstavil nový systém EcoTank ITS pre uchovávanie atramentu v tlačiarňach.
debata (2)

Laserové tlačiarne sú pre mnohé firmy, ale aj domácich používateľov, stále voľbou číslo jeden. Atramentovým tlačiarňam zväčša zazlievajú vysoké náklady na tlač, vysychajúci atrament, ktorý upcháva trysky, ale aj drahé náplne. V prípade domácich tlačiarní je niektoré z týchto argumentov len ťažké vyvrátiť. Napokon, ak si zákazník zakúpi tlačiareň za 50 eur, je logické, že výrobca si ušlý zisk musí vynahradiť inak. Náhradné originálne náplne do tlačiarní preto môžu v konečnom dôsledku prevýšiť aj cenu samotného prístroja. Neplatí to však vždy. Epson tvrdí, že drahšie atramentové tlačiarne majú dnes už porovnateľné či dokonca nižšie náklady na tlač než mnohé laserové modely.

Laserové tlačiarne sa už okrem drobných vylepšení nemajú kam posunúť. Technológia je už natoľko vyspelá, že žiadne prevratné vynálezy spojené s laserom už nie je možné v najbližších rokoch očakávať. Laserová tlač sa už nezmení, náklady na tlač podľa Marcela Divina z Epsonu už takisto nemajú kam klesnúť. “Laserová technológia je technológia, ktorá je vymyslená a miesto na trhu stále má. Atramentovú tlač je ale možné považovať za jej plnohodnotnú alternatívu. Chcem však zdôrazniť, že atramentové tlačiarne pre domácnosti sú úplne iné než tie vo firmách, ktoré sú oveľa robustnejšie a majú parametre porovnateľné s laserovými tlačiarňami. V mnohých prípadoch majú navyše kvôli jednoduchšej konštrukcii aj výrazne dlhšiu životnosť,” uviedol Divin, ktorý je brand manažérom Epsonu pre slovenský a český trh.

Atrament za laserom stále zaostáva

Za zmienku stojí, že atramentová tlač má stále len nie príliš výrazný podiel na trhu, čo výrobcov ako je Epson a ďalší zrovna neteší. Na Slovensku a v Čechách používa atramentové tlačiarne len každá desiata firma. V západnej Európe je toto číslo vyššie, atramentom tlačí približne každá štvrtá firma. O atramentovú tlač je menší záujem aj kvôli tomu, že firmy neprepočítavajú celkové náklady na tlač vrátane spotreby energie a údržby. “Pri atramente je úspora energie až na úrovni 90 percent. Bežné atramentové tlačiarne spotrebujú medzi 20–30 Wattmi, spotreba laserového modelu sa môže vyšplhať až na 370, 400 či 500 Wattov,” tvrdí Divin.

Atrament pre nové tlačiarne Epson sa nachádza v... Foto: Tomáš Švec
Epson, EcoTank ITS Atrament pre nové tlačiarne Epson sa nachádza v kompaktných vreckách.

Aj laserové tlačiarne samozrejme fungujú v úsporných režimoch, keď zrovna netlačia. Naštartovanie tlačiarne a prepnutie do režimu tlače však spotrebuje výrazné množstvo energie, napríklad 200 až 300 Wattov. Pri atramentových tlačiarňach je to iné. Takúto tlačiareň možno v nevyhnutných prípadoch (napríklad pri poľných nemocniciach) pripojiť aj k jednoduchému zariadeniu, ktoré vyrába energiu.

Atrament v plastových vrecúškach namiesto kaziet

Epson v súvislosti s atramentovou tlačou predstavil niekoľko noviniek, predovšetkým pre firmy. V nových modeloch tlačiarní sprístupnil pokročilé nástroje na vzdialenú správu a tlač a takisto ich vybavil technológiu NFC, ktorú možno použiť pri tlači z mobilného telefónu alebo tabletu. Najzaujímavejší je však nový systém pre umiestnenie atramentu. Namiesto kaziet ho Epson “nalial” do vrecúšok, manipulácia s ktorými je omnoho jednoduchšia a údajne tiež ekologickejšia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Epson #tlačiareň #laserová tlač #atramentová tlač