Telekom pripravuje veľké zmeny. Na jar spustí na optike gigabitový internet

Operátor oznámil, že okrem úprav v metalickej a optickej sieti plánuje na jar tohto roka spustiť aj gigabitový internet. Oproti súčasnému rýchlostnému maximu je to viac ako trojnásobné zrýchlenie.

16.03.2018 20:00
internet, dsl, kábel, sieť, tcp ip, operátor,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Slovak Telekom sa pochválil viacerými zmenami v mobilnej a pevnej sieti, ktoré sa v najbližších mesiacoch až rokoch dotknú státisícov zákazníkov. Najväčšou novinkou je spustenie gigabitového internetového pripojenia na optike, ku ktorému budú mať na jar tohto roka prístup niektorí zákazníci vo veľkých mestách.

Viac ako trojnásobné zrýchlenie na optike

Doposiaľ Telekom ponúkal pripojenie s maximálnou teoretickou rýchlosťou 300 Mbps pri sťahovaní a 30 Mbps pri odosielaní dát. Pomer rýchlostí pri downloade (sťahovanie) a uploade (odosielanie) bude pri gigabitovom internete rovnaký, teda 1 Gbps pri sťahovaní a 100 Mbit pri odosielaní dát. Presný dátum spustenia nového balíka, vrátane jeho ceny Telekom zatiaľ neoznámil. Operátor sa však pochválil aj ďalšími plánmi, podľa ktorých bude rýchlosť pripojenia v najbližšom období výrazne zvyšovať. Po jednom gigabite by mal na budúci rok predstaviť aj balík s rýchlosťou 2,5 Mbps.

Operátor rozšíril aj pokrytie Magio internetom. “K zvýšeniu pokrytia prispelo predovšetkým masívne rozšírenie optiky do domu (FTTC), kde je takzvaná posledná míľa zabezpečená VDSL technológiou pri rýchlosti najmenej 30 Mbps,” uviedol šéf pre IT a siete, Branimir Marić. Ku koncu minulého roka bolo VDSL pripojenie s rýchlosťou od 30 Mbps dostupné pre 618-tisíc domácností a optika pre 484 tisíc domácností.

4G sieť Telekomu je prístupná pre 93 percent populácie

V súčasnosti magentový operátor pokrýva svojou 4G sieťou 93 percent populácie Slovenska. O2 tak v pokrytí pravdepodobne predbehol o niekoľko desatín. Telekom navyšuje aj kapacitu siete, pričom rýchlosť 150 Mbps a viac je dostupná pre štvrtinu obyvateľstva. Od apríla minulého roka podporuje aj technológiu VoLTE (Voice over LTE), ktorá umožňuje telefonovanie priamo v 4G sieti bez prechodu do 3G či 2G sieti. Túto technológiu však podporuje zatiaľ len 17 smartfónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovak Telekom #optický internet #DSL internet