Tip: Zvažujete odstránenie svojho účtu z Facebooku? Poradíme vám

22.03.2018 13:45
facebook, iPhone
Mobilná aplikácia Facebooku na zariadení iPhone. Autor: ,

Ak ste svoj účet na Facebooku nezrušili, teraz je ten správny čas, tvrdí zakladateľ služby WhatsApp, ktorú Facebook kúpil v roku 2014. Pred tým, než tak urobíte, zvážte ale viacero možností, ktoré vám Facebook ponúka.

Je to jeden z najväčších škandálov, akým Facebook od svojho založenia musel čeliť. Pre mnohých je zarážajúci najmä laxný prístup sociálnej siete pri ochrane dát užívateľov, ktoré sa stali všemocným nástrojom na ovplyvňovanie volieb a kompromitáciu politických súperov po celom svete. Spoločnosť Cambridge Analytica, ktorá veľmi zručne využívala sociálne inžinierstvo, výrazne pošramotila aj reputáciu Facebooku. Jeden zo zakladateľov komunikačnej platformy WhatsApp, ktorú Facebook kúpil v roku 2014, dokonca používateľov vyzýva na bojkot sociálnej siete a radí im, aby svoj účet na nej úplne vymazali. Ak patríte medzi tých, ktorí by tak radi urobili, poradíme vám ako na to.

Pre mnohých je Facebook jediným nástrojom ako zostať v kontakte so svojimi priateľmi alebo známymi. Pred tým, než svoj účet deaktivujete alebo nadobro odstránite, zamyslite sa nad inými online platformami, ktoré by ste na komunikáciu s priateľmi využívali. Rozhodovanie vám môže uľahčiť aj kontrola informácií, ktoré Facebook o vás uchováva. Vyžiadať si ich môžete priamo vo Všeobecných nastaveniach. Facebook vám samozrejme nepovie, čo o vás zistil “medzi riadkami”, z výpisu sa dozviete len to, čo ste mu sami na seba prezradili.

Aký je rozdiel medzi deaktiváciou a odstránením účtu?

Každý jeden registrovaný používateľ má dve možnosti ako pozastaviť alebo úplne odstrániť svoju identitu na sociálnej sieti. Deaktivácia znamená, že váš účet Facebook neodstráni, iba zabráni tomu, aby ho videli ostatní. Takýto pasívny účet naďalej uchováva všetky údaje, ktoré ste doň vložili, ostatní vás však nebudú môcť na sieti nájsť a kontaktovať.

Deaktivácia je v podstate prvým krokom pred úplným odstránením účtu. Táto možnosť je dostupná najmä pre tých, ktorí váhajú, či majú sociálnu sieť opustiť alebo na nej pre istotu zostať. Deaktivovaný účet je totiž možné kedykoľvek obnoviť. Ak je ale človek skalopevne presvedčený, že chce svoju online identitu odstrániť, Facebook mu ponúka aj túto možnosť. Účet však neodstráni hneď. Počas prvý dvoch týždňov ho len deaktivuje (s možnosťou obnovenia) a až následne ho vymaže. Odstránenie údajov a zahladenie stôp ale nie je okamžité, môže trvať až 90 dní.

Ako svoj účet deaktivovať?

V pravom hornom rohu kliknite na šípku smerujúcu nadol. V menu si zvoľte Nastavenia a následne Spravovanie účtu. Poslednou položkou v zozname je Deaktivácia účtu. Deaktiváciu je potrebné potvrdiť zadaním hesla a zadaním dôvodu, prečo ste sa rozhodli účet deaktivovať. Facebook vám ponúka aj rýchleho sprievodcu, ktorý vás informuje o tom, čo deaktivácia účtu znamená a ako prebieha.

Možnosť vymazania účtu Facebook skryl.
Možnosť vymazania účtu Facebook skryl. Autor: Facebook

Ako svoj účet úplne odstrániť?

Možnosť vymazania účtu Facebook skryl, aby nebola príliš na očiach. Nájsť ju môžete na nasledovnom odkaze alebo pod tlačidlom s ikonou otáznika v pravom hornom rohu. Po kliknutí naň navštívte Centrum pomoci a v hornej lište si vyberte Spravovanie môjho účtu. Predposlednou možnosťou v zobrazenom pomocníku je „How do I permanently delete my account?“. Na konci poslednej vety v prvom odstavci je odkaz, ktorého návšteva vám umožní účet vymazať.

Ako si uchrániť súkromie na Facebooku

  • Vpravo hore na modrej lište je šípka nadol. Po kliknutí treba vybrať položku „Nastavenia“ a potom je vľavo stĺpec so zoznam ďalších položiek. Dôležité sú dve – „Súkromie“ a „Aplikácie“. Kliknite na Súkromie. V sekcii „Vaša aktivita“ sa neodporúča mať nastavené, že vaše príspevky sú „Verejné“, lebo ich môže vidieť ktokoľvek z miliárd ľudí na internete. Vhodné je aj úplne dole zakázať, aby váš profil mohol byť nájdený cez Google či iné vyhľadávače.
  • Veľmi dôležitá je však položka „Aplikácie“. Práve tú údajne zneužili v Cambridge Analytica na zber údajov. Po kliknutí sa zobrazia všetky vaše FB aplikácie. Tie, ktoré nepoznáte, rovno vymažte. V ostatných využite možnosť nastavenia viditeľnosti aplikácie. Neodporúča sa mať túto položku nastavenú ako „Verejnú“. Pre väčšiu ochranu súkromia nastavte možnosť „Iba ja“.
  • Na záver asi najdôležitejšia vec. Nižšie pod zoznamom aplikácií je ďalšia položka „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“. V nej vyberte údaje, ktoré o vás môžu aplikácie zbierať. Pre najvyššiu bezpečnosť znemožnite zbieranie všetkých údajov.
(mq)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#sociálna sieť #facebook #Cambridge Analytica
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk