Tip: Mýty a fakty o používaní mobilu, reklamáciách a ďalšom predaji

Skracuje nabíjanie mobilu výkonnejšou nabíjačkou jeho životnosť? Platí záruka aj pri kúpe použitého mobilu? Zisťujeme fakty a vyvraciame mýty o mobiloch.

02.04.2018 10:00
mobilné telefóny, smartfón, mobil, telefón,... Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

Rýchle nabíjanie neskracuje životnosť batérie

Vedeli ste, že akýkoľvek smartfón môžete bez obáv nabíjať aj silnejšou nabíjačkou? V pôvodnom balení od výrobcu sa zväčša nachádza len kompaktná nabíjačka s napätím 5 Voltov a prúdom 1 Ampér. Ak mobil nabíjate len s ňou, musíte byť najmä trpezliví. Pri iPhone môžete použiť napríklad aj výkonnejšiu nabíjačku z iPadu (s prúdom 2 Ampére) alebo powerbanku (s USB konektorom s prúdom 2.1A), s ktorou nabijete iPhone oveľa rýchlejšie a rovnako kvalitne. Nabíjaním výkonnejšou nabíjačkou neskracujete životnosť batérie! Výrobcovia ale samozrejme odporúčajú používať len originálne (alebo aspoň certifikované) nabíjačky.

Vodotesný alebo vodeodolný?

Váš nový iPhone do vody neponárajte. Je síce vodeodolný, ale v zmysle záruky nie vodotesný. V tom je veľký rozdiel. To, že výrobca tvrdí, že na niekoľko minút odolá ponoreniu do sladkej vody do hĺbky jedného metra ešte neznamená , že je aj plne vodotesný. Apple týmto len demonštruje, že mobil možno použiť vo vlhkom a prašnom prostredí, pri telefonovaní v daždi a pri bazéne. Pri záručnej oprave však už rozhoduje, či sa do zariadenia dostala voda, bez ohľadu na to, či bol ponorený päť minút v umývadle alebo pol hodinu v bazéne. Platí to aj pri iných značkách.

Pozor na platnosť záruky pri kúpe použitého mobilu

Ak si kupujete mobil “spod ruky” strácate naň záruku napriek tomu, že predajca vám k nemu priloží doklad od operátora a inak platnú záruku. Dvojročná záruka pre konečných spotrebiteľov je platná odo dňa nákupu, ale platí len pre pôvodného majiteľa. Ak v polovici platnej záruky mobil predá, nový vlastník si môže záruku uplatňovať len cez pôvodného majiteľa. Je preto vhodné, spísať s ním kúpno-predajnú zmluvu, prípadne sa s predajcom dohodnúť na poskytnutí osobnej záruky po dobu ukončenia 24-mesačnej zákonnej lehoty. Ak sa mobil v priebehu tejto doby pokazí, do predajne alebo servisu by ho mala zaniesť osoba, na ktorú bola faktúra vystavená.

Prvý rok možno iPhone reklamovať aj priamo v autorizovanom servise

Pri zariadeniach Apple platí od dátumu ich aktivácie (zapnutia a prihlásenia telefónu) obmedzená ročná záruka priamo od výrobcu. Ak sa vám mobil alebo počítač v priebehu roka pokazí, nemusíte ho posielať obchodníkovi, ale priamo autorizovanému servisu. Počas prvého roka vám servis zariadenie opraví aj bez dokladovania pôvodu – teda faktúry či kúpno-predajnej zmluvy. Dôležitý je dátum jeho aktivácie. Ak už ročná záruka vypršala (skontrolovať je to možné na stránke výrobcu zadaním sériového čísla), pre uplatnenie druhého roka záruky už musí zákazník navštíviť alebo osloviť predajcu u ktorého zariadenie zakúpil. V prípade mobilov je to najčastejšie mobilný operátor.

Nová záruka pri výmene kus za kus

Ak autorizovaný servis navštívite s iPhonom, ktorý vám spadol na zem a okrem displeja sa vám na ňom poškodil aj rám, technik vám neponúkne opravu displeja, ale len výmenu “kus za kus”. Iná možnosť skrátka neexistuje (odhliadnuc od neautorizovaných servisov). Je to tak trochu na škodu, pretože namiesto niekoľkých desiatok či stoviek eur za výmenu displeja si zákazník musí priplatiť za výmenu celého zariadenia. Na druhej strane, v priebehu niekoľkých dní dostane nové zariadenie, na ktoré získa novú, 24-mesačnú záruku!

Po dvoch rokoch premýšľajte nad výmenou batérie

Viete pri koľkých cykloch by ste sa už mali zamyslieť nad výmenou batérie? Michal Benedik, servisný poradca pre Apple zo servisného centra SWISS Service hovorí o rozpätí 600 až 700 cykloch, pri ktorých už batéria môže stratiť aj viac ako štvrtinu zo svojej kapacity. Po prepočte sú to približne dva roky bežného používania mobilu. Podobne na tom sú aj smartfóny iných výrobcov.

Ilustračné foto Foto: SHUTTERSTOCK
nabíjanie, nabíjačka, mobil, charger, Ilustračné foto

Nabíjanie viackrát za deň môže batérii škodiť

Kedy a ako je najlepšie mobil nabíjať? V podstate nezáleží na tom, či mobil nabíjate počas dňa alebo cez noc a už vôbec nie na tom, či ho necháte na nabíjačke aj po úplnom nabití. Akonáhle sa batéria nabije na sto percent, viac sa už nenabíja. Oveľa dôležitejšie než to, kedy batériu nabíjate je to, ako často a pri akej príležitosti tak robíte. Podľa Benedika je lepšie batériu nabiť naplno raz za deň, než častejšie a po menších kúskoch. Platí ale, že radšej batériu nabiť aj viackrát za deň, než ju v noci pripojiť k adaptéru takmer úplne vybitú.

Uzamknutý iPhone radšej nekupujte. Nikto vám ho neodomkne

Ak vám niekto ponúka za mimoriadne zvýhodnenú cenu uzamknutý iPhone či iPad, môžete si byť takmer istý, že ho svojpomocne, ale ani s pomocou servisu, neodomknete. Apple zvýšil úroveň zabezpečenia svojich zariadení, čo znamená, že odomknúť inak uzamknuté zariadenie dokáže za určitých okolností len výrobca. Ušetrite preto desiatky či stovky eur za zariadenie, ktoré by okrem náhradných dielov bolo pre vás nepoužiteľné.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #iPhone #android #nabíjanie #záručná oprava