Test: Malý, obrnený a do každého terénu. CAT S31

Vyskúšali sme odolný smartfón, ktorému nevadí voda, prach, oheň a ani drsné zaobchádzanie. CAT S31 nesklamal, no ani neohúril.

25.03.2018 21:30
CAT S31 Foto:
Odolný smartfón CAT S31.
debata (1)

Nie je lacný a parametrami takisto neohúri. Nepatrí do rúk bežných užívateľov, no tých, ktorí si ho zadovážia, v ťažkých podmienkach nesklame. CAT S31 je mimoriadne odolný smartfón, ktorého živlami sú voda, oheň, zem aj vzduch. Nevadí mu voda, prach, oheň, nehostinné podmienky, ani mimoriadne drsné zaobchádzanie. Nie je ľahký, ani výkonný, no to cieľová skupina v telefóne za 300 eur ani nevyhľadáva.

Dôraz na odolnosť, nie na výkon

„Es tridsať jednotka“ nemá kompaktné rozmery. Všetok hardvér je totiž uložený v robustnom a čiastočne pogumovanom tele. Vďaka zaujímavému gripu na zadnej strane a pogumovanej časti sa dobre drží v ruke. Aj keď je telo kvôli odolnému krytu masívnejšie, nehrozí, aby mobil vypadol z ruky. Ak by sa tak predsa len stalo, telefón to zvládne bez ujmy na funkčnosti. Telefón nám viackrát zámerne vypadol z vrecka nohavíc a nezanechalo to na ňom žiadne stopy. Výrobca dokonca tvrdí, že môže spadnúť na zem z výšky oveľa väčšej – až z jeden a pol metra. To sme síce neskúšali, no budeme mu veriť.

Zadná časť CAT S31 je pogumovaná a členitá.... Foto: Tomáš Švec
CAT S31 Zadná časť CAT S31 je pogumovaná a členitá. Mobil sa vďaka tomu nevypadne z ruky.

Jednoduché ovládanie, aj programovateľné tlačidlo

Mobil sadne tak akurát do priemernej veľkej ruky, z ktorej vďaka gumenému povrchu nevypadne. Problémom nie je ani ovládanie palcom, a to aj bez akrobatických kúskov tak ako je tomu pri rádovo väčších smartfónoch. Použitie masívnej konštrukcie je poznať, najmä vo vrecku nohavíc. Ak nosíte nohavice s užším strihom alebo menšími vreckami, pri vkladaní a vyberaní mobilu sa potrápite, nehovoriac o bežnom nosení. Dvesto gramov nie je málo, no vzhľadom k vyhotoveniu a takisto veľkej batérií, to mobilu nemožno zazlievať.

Ovládacie prvky sú rozmiestnené rozumne, snáď len s výnimkou tlačidla na zapínanie a vypínanie. Nachádza sa nad programovateľným tlačidlom, čo môže pri bežnou používaní prekážať. Displej používateľ tlačidlom zapína predsa len častejšie než niektoré z programovateľných funkcií. CAT však umožňuje zapnúť ho aj dvojitým stlačením jedného (stredného) z troch hardvérových tlačidiel pod displejom. Jediné oranžové tlačidlo svojou farmou naznačuje, že je iné – programovateľné. V nastaveniach mu možno priradiť niektorú špecifickú funkciu. Poslúži napríklad na spustenie aplikácií, snímanie fotiek alebo prijímanie hovoru. Na protiľahlej strane k programovateľnému tlačidlu sa nachádzajú dve tlačidlá na ovládanie hlasitosti, pod nimi a pod gumenou krytkou sa nachádzajú sloty pre pamäťovú kartu a dve SIM karty.

Na ľavej strane sa nachádza aj oranžové... Foto: Tomáš Švec
CAT S31 Na ľavej strane sa nachádza aj oranžové programovateľné tlačidlo.

Nabíjanie mobilu nie je veľmi praktické, no ochrana konektorov, dostala prednosť pred komfortom. Všetky konektory cez ktoré by mohla do prístroja vniknúť voda či prach výrobca poctivo zakryl gumenými krytkami. Platí to aj o konektore pre nabíjanie, ktorý musíte znova a znova otvárať a zatvárať.

Všetky konektory sú kvôli zvýšenej odolnosti... Foto: Tomáš Švec
CAT S31 Všetky konektory sú kvôli zvýšenej odolnosti ukryté pod gumenými krytmi.

Displej síce vlastnosťami nenadchne, no aspoň sa nerozbije

Displej je sám o sebe len priemerný. Na 4,7-palcovú uhlopriečku má len HD rozlíšenie, čo nie je veľa, no viac sa od neho zrejme ani neočakáva. Jeho silnou stránkou nie je ani zobrazenie farieb, ani úroveň podsvietenia, ktorá sa nám ukázala ako nedostatočná, predovšetkým pri použití na slnku.

CAT S31 má len priemerný displej s HD rozlíšením. Foto: Tomáš Švec
CAT S31 CAT S31 má len priemerný displej s HD rozlíšením.

O tom, že telefón nie je určený na multimédiá presvedčil nie len foťák ale aj reproduktory. Na bežné počúvanie hudby alebo sledovanie videí to postačí, no ten, kto mobil bude používať pri práci o podobné funkcie zakopne len málokedy. Prehrávanie hudby pri najvyššej hlasitosti nie je príjemné a ani prirodzené, pri hlasitom hovore ale používateľ len málokedy siahne na dno možností telefónu. Foťák je priemerný. Snímač má 8 megapixelov a fotenie v zhoršených svetelných podmienkach mu môže robiť problémy, aj napriek použitiu inak blesku. Výsledné snímky sú síce ostré, no niekedy až príliš. Chýba im mäkkosť a aj viac detailov. Na jednoduché fotenie a natáčanie videí to napriek tomu postačí. Spomínaný blesk majiteľ ocení nie len pri fotení, ale aj ak v noci zablúdi – môže ho aktivovať aj už spomínaným oranžovým tlačidlom

Všetko zlé je na niečo dobré. U CAT S31 to platí dvojnásobne

Záver? CAT S31 síce nenadchol, no splnil a niekedy aj prekonal očakávania, ktoré sme naň mali – neboli totiž príliš vysoké. Tristoeurová cenovka by bežné smartfóny radila do strednej triedy, pri “ťažkoodencoch” sú ale kritériá odlišné. Hardvér nie je nijak výkonný, foťák má mobil je tiež len priemerný, no o odolnosti nemožno ani len v náznaku pochybovať. Výrobca si dal záležať na mimoriadne pevnom vyhotovení, výdrži na batériu aj jednoduchosti používania. Ak sa vaše očakávania na odolnosť telefónu zakladajú na skúsenostiach s bežnými telefónmi, vynásobte ich piatimi. Presne taký je CAT S31.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #CAT S31 #odolný telefón