Používate Facebook na mobile? Sociálna sieť vie s kým si voláte a píšete

26.03.2018 13:00
facebook, výskum, užívatelia
Ilustračné foto Autor:

Sociálna sieť zhromažďovala informácie o uskutočnených hovoroch a odoslaných SMS správach. Týka sa to však len používateľov smartfónov s Androidom. Facebook odmieta obvinenia, že dáta získaval potajomky.

Ako by toho nebolo dosť. Facebook musí svojim užívateľom opäť vysvetľovať ako narába s ich údajmi. Tentokrát vyplávalo na povrch, že sociálna sieť zbierala a archivovala aj informácie o prichádzajúcich a odchádzajúcich hovoroch a SMS správach. Upozornil na to jeden z používateľov z Nového Zélandu, ktorý si v zálohe dát stiahnutých z Facebooku všimol, že okrem informácií o kontaktoch v adresári zdieľal s Facebookom aj základné informácie o uskutočnených telefonátoch za posledné dva roky. Vo výpise boli uvedené mená ľudí, s ktorými telefonoval, vrátane času a d‘ĺžky hovoru. Informoval o tom server Ars Technica, s ktorým rovnakú skúsenosť zdieľali aj ďalší používatelia.

Sociálna sieť vie, s kým si voláte a píšete

Facebook archivuje údaje o hovoroch a správach len pri užívateľoch, ktorí používajú smartfón s Androidom. Ak teda aj vy vlastníte mobil s Androidom, na ktorom máte nainštalovaný Facebook, podobné údaje pravdepodobne Facebook zhromažďuje aj o vás. “Je bežnou praxou, že v momente prvého prihlásenia sa k sociálnej sieti alebo komunikačnej aplikácií zdieľate aj informácie o kontaktoch uložených v mobile,” uviedol hovorca Faceboku. Upozornil však, že zdieľanie takýchto dát je voliteľné a každá aplikácia pri inštalácii dáva užívateľovi na výber, či umožní aplikácii pristupovať ku kontaktom alebo nie. Ak sa rozhodne kontakty zdieľať, no neskôr si to rozmyslí, vo webovom rozhraní Facebooku môže zhromaždené dáta vymazať.

Prečo Facebook zhromažďuje informácie o o kontaktoch uložených v telefóne? Je to najmä kvôli odporúčaniam pre rozšírenie zoznamu priateľov. Facebook predpokladá, že ak máte niekoho uloženého v kontaktoch, budete mať záujem si ho pridať aj medzi priateľov na sociálnej sieti. Samozrejme žiadosti o potvrdenie priateľstva nie sú odosielané automaticky, vždy o nich rozhoduje užívateľ.

Údaje zdieľali len používatelia mobilov s Androidom

Posledné verzie aplikácií Messenger a Facebook Lite pre Android si pri prvom spustení od užívateľa žiadajú aj ďalšie povolenia – pre prístup k hovorom a SMS správam. Ak by aj užívateľ tieto údaje odmietol s aplikáciou zdieľať, neznamená to, že Facebook žiadnymi podobnými údajmi nedisponuje. Ako pripomína Ars Technica, užívateľ mohol tieto dáta so sociálnou sieťou zdieľať nedobrovoľne ešte v minulosti, kvôli staršej verzii Androidu, ktorá umožňovala aplikáciám pristupovať k niektorým údajom aj bez toho, aby to užívateľ potvrdil. “Ak ste Facebooku pri inštalácii na Androide, špeciálne pred verziou 4.1 Jelly Bean, umožnili pristupovať ku kontaktom, automaticky ste mu umožnili získavať aj informácie o hovoroch a správach. Štruktúra povolení v Androide bola neskôr zmenená,” píše server.

Hovorca Facebooku neskôr pre server potvrdil, že “informácie o hovoroch a správach sú nepovinnou súčasťou aplikácie Messenger a Facebook Lite na Androide V prípade, ak užívateľ už nechce ďalej informácie zdieľať, môže ich vypnúť v nastaveniach. Všetky údaje zhromaždené cez aplikáciu v minulosti budú následne odstránené.”

Ako si uchrániť súkromie na Facebooku

  • Vpravo hore na modrej lište je šípka nadol. Po kliknutí treba vybrať položku „Nastavenia“ a potom je vľavo stĺpec so zoznam ďalších položiek. Dôležité sú dve – „Súkromie“ a „Aplikácie“. Kliknite na Súkromie. V sekcii „Vaša aktivita“ sa neodporúča mať nastavené, že vaše príspevky sú „Verejné“, lebo ich môže vidieť ktokoľvek z miliárd ľudí na internete. Vhodné je aj úplne dole zakázať, aby váš profil mohol byť nájdený cez Google či iné vyhľadávače.
  • Veľmi dôležitá je však položka „Aplikácie“. Práve tú údajne zneužili v Cambridge Analytica na zber údajov. Po kliknutí sa zobrazia všetky vaše FB aplikácie. Tie, ktoré nepoznáte, rovno vymažte. V ostatných využite možnosť nastavenia viditeľnosti aplikácie. Neodporúča sa mať túto položku nastavenú ako „Verejnú“. Pre väčšiu ochranu súkromia nastavte možnosť „Iba ja“.
  • Na záver asi najdôležitejšia vec. Nižšie pod zoznamom aplikácií je ďalšia položka „Aplikácie, ktoré používajú ostatní“. V nej vyberte údaje, ktoré o vás môžu aplikácie zbierať. Pre najvyššiu bezpečnosť znemožnite zbieranie všetkých údajov.
(mq)

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

#sociálna sieť #Facebook Lite #facebook #android
Sleduj najnovšie články na našom Facebooku
Ponuky zo Zľavy.Pravda.sk