Test: Honor 9 Lite je dôkazom, že aj málo niekedy býva viac

Je to mobil, ktorý nás presvedčil, že aj s obmedzeným rozpočtom možno získať mobil, ktorý nie len, že neurazí, ale dokáže aj prekvapiť - parametrami, dizajnom či spracovaním.

29.03.2018 10:00
Honor 9 Lite, Foto:
Honor 9 Lite
debata (1)

Smartfóny Honor zväčša nepatria k tomu najlepšiemu, čo môžete na trhu kúpiť. Sú skôr lacnejšou alternatívou k prémiovým modelom materskej značky Huawei. Cena ich ale nediskvalifikuje. Práve naopak. Nie každý totiž vyhľadáva najnovšie modely s najvýkonnejším hardvérom a trendovými vychytávkami. Honor ponúka rozumný kompromis. Vyskúšali sme Honor 9 Lite, ktorý parametrami patrí k strednej triede, no už na prvý pohľad má oproti konkurentom v niečom navrch.

Veľký displej má netradičný pomer strán. Foto: Tomáš Švec
Honor 9 Lite Veľký displej má netradičný pomer strán.

Veľký, no nie priveľký. Do ruky padne ako uliaty

Honor sa čoraz častejšie profiluje ako inovátor. Toto slovo má však v strednej triede iný význam než u najdrahších prístrojov. Firma sa usiluje o to, aby aj lacnejšie telefóny už na prvý pohľad nevyzerali ako plastové skladačky. Honor 9 Lite je toho dôkazom. Po konštrukčnej a dizajnovej stránke nemá nič, čo by mu bolo možné zazlievať. Mobil sa aj vďaka oblým tvarom a kompaktným rozmerom dobre drží v ruke. Sklo na zadnej strane si zaslúži pochvalu po stránke dizajnu, no nie po stránke funkčnosti. Je síce odolné a nemali by ho poškriabať kľúče v kabelke, no zároveň je klzké. Ak mobil nedržíte zrovna v ruke, z čo i len mierne nakloneného stola vám telefón môže nepozorovane skĺznuť na zem.

Na zadnej strane sa nachádza sklo, ktoré si... Foto: Tomáš Švec
Honor 9 Lite Na zadnej strane sa nachádza sklo, ktoré si zapamätá odtlačky.

Mobil má veľký 5,6-palcový displej, ktorý oddeľujú len veľmi tenké okraje. Namiesto hardvérových kláves má len softvérové, vďaka čomu displej už na prvý pohľad vyzerá veľkolepo. Displej má vyššie rozlíšenie (2160 × 1080 bodov), no aj netradičný pomer strán. Tri tlačidlá na boku sú umiestnené presne tak, aby sa jednoducho a intuitívne ovládali palcom jednej alebo ukazovákom druhej ruky. Na spodnej strane sa nachádza reproduktor, konektor pre nabíjanie (len microUSB) a konektor pre slúchadlá – tie by ste však v balení hľadali márne.

Veľkorysý výkon, všestranné ovládanie

Smartfón neurazí ani výkonom. Nie je to špička, no nie je to ani sivý priemer. Procesor s osemjadrom (Kirin 659) postačí väčšine používateľov, nehovoriac o troch gigabajtoch operačnej pamäte. Namiesto šestnástich je v telefóne tridsaťdva gigabajtov úložnej pamäte s možnosťou ďalšieho rozšírenia microSD kartami. Systém z pamäte čo-to ukrojí, užívateľ má ale stále k dispozícii veľkorysých 23 gigabajtov. Mobilu nechýba podpora NFC ani čítačka odtlačkov prstov nenápadne umiestnená na zadnej strane. Čítačka je navyše multifunkčná. Nemusíte ňou len odomykať mobil, použiť ju môžete aj na fotenie, vypínanie budíka či prijímanie telefonátov. Reaguje takisto na pohyb zo strany na stranu – za predpokladu, že tento prídavný ovládací prvok aktivujete v menu. Pohybom prsta možno napríklad zobraziť panel s oznámeniami alebo prehliadať fotografie.

Čítačka odtlačkov prstov je multifunkčná. Foto: Tomáš Švec
Honor 9 Lite Čítačka odtlačkov prstov je multifunkčná.

Foťák je len priemerný. Fotkámm chýbajú sýtejšie farby

Fotoaparát je samostatnou kapitolou. Už na krabici je nenápadne spomenutá tzv. Quad Camera, teda štvoritý fotoaparát. Nie je to omyl, mobil má naozaj štyri kamery. Dve vpredu, dve vzadu. Druhá kamera (len s dvoma megapixelmi) na každej strane je len sekundárna. Nefunguje teda tak ako pri Huawei P9 alebo P10, kde odstránením filtra vzniká čiernobiely snímka. Druhý snímač slúži na takzvaný bokeh efekt, teda snímku s rozmazaným pozadím. Tak pri klasických fotkách ako aj “selfíčkach”.

Honor má až štyri fotoaparáty, ktoré len dva... Foto: Tomáš Švec
Honor 9 Lite Honor má až štyri fotoaparáty, ktoré len dva fungujú nezávisle.

Pri fotení hlavnou kamerou mobil neurazí, no ani nenadchne. Snímky sú síce ostré, no nevýrazné a farby mdlé a vyblednuté. Niektoré nedostatky možno kompenzovať vyvážením bielej alebo HDR režimom. Iné je to pri fotení v šere alebo vo večerných hodinách. Nie je to síce prepadák, no viditeľný šum vás určite nepoteší. Videá sú na druhej strane o čosi živšie, no bez väčších detailov.

Cena ako čerešnička na torte

Záver? Honor 9 Lite je mobil, ktorému by bolo čo vytknúť, ak by bola jeho cena o dve stovky vyššia. Pri 250 eurách však väčšina argumentov neobstojí. Telefón má nadštandardné parametre, skvelé vyhotovenie, veľký displej a priemerný foťák. Honor si práve na ňom mohol dať záležať o čosi viac. Kvalita fotiek, vrátane všetkých ich parametrov, je len priemerná, v niektorých prípadoch dokonca mierne pod priemerom a hlavne očakávaniami, ktoré dnes používateľ na mobil strednej triedy má.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Honor #Honor 9 Lite