Austrálske domorodé jazyky pochádzajú všetky z jednej reči

Austrálske domorodé jazyky pochádzajú všetky z jedinej reči - protoaustrálštiny, ktorou sa na kontinente hovorilo pred 10-tisíc rokmi, zistili austrálski vedci.

04.04.2018 16:00
australia, domorodci, Foto:
Z pôvodných vyše 200 austrálskych domorodých jazykov sa aktívne používa už len dvadsať.
debata

V roku 1788, keď sa začala britská kolonizácia Austrálie, hovorilo domorodé obyvateľstvo viac ako 200 jazykmi. Hoci v Austrálii stále prežíva 120 domorodých jazykov, len dvadsiatka z nich sa aktívne používa.

Výskum publikovaný v lingvistickom časopise Diachronica ako prvý dokazuje, že všetky austrálske domorodé jazyky patria do rovnakej jazykovej rodiny, potvrdili lingvisti z dvoch austrálskych univerzít. „Až doteraz sa špekulovalo o tom, že Austrália bola jazykovo rôznorodejšia ako trebárs Európa, lebo chýbal dôkaz, že všetky (domorodé) jazyky majú rovnaký pôvod,“ povedal pre BBC lingvista Mark Harvey. Bádatelia svoj záver podopierajú tvrdením, že vo zvukoch jednotlivých jazykov našli „opakujúce sa“ a „systematické“ prvky. „Slová good a gut napríklad poukazujú na spojitosť angličtiny a nemčiny a my sme v podstate hľadali takéto podobnosti v domorodých jazykoch,“ uviedol Harvey.

Lingvisti podľa neho spojitosti našli v jazykoch, ktorými „sa hovorí zhruba 100 kilometrov od seba“. „Je vysoko nepravdepodobné, že ide o produkt náhody alebo neskoršieho jazykového kontaktu,“ vysvetľuje profesor Robert Mailhammer. Lingvisti predpokladajú, že jazyková rodina má pôvod na severe kontinentu, odkiaľ sa rozšírila a počas toho aj spestrila. „Pôvodná podoba jazyka sa vyskytovala tam, kde teraz panuje najväčšia jazyková diverzita. Východiskovým bodom teda bude oblasť Kimberley (v štáte Západná Austrália) a severná časť Severného územia,“ tvrdí Mailhammer.

Tieto zistenia podľa neho však nezodpovedajú tomu, ako sa podľa historikov populácia v minulosti po kontinente pohybovala. Migrácia sa pri šírení jazykov pokladá za kľúčový faktor, vysvetľuje Harvey. „S prehistóriou Austrália sa stále spája mnoho otázok, na ktoré nepoznáme odpoveď,“ dodáva. Minulý rok vedci našli dôkaz, že pôvodné obyvateľstvo na kontinente žije už najmenej 65-tisíc rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #jazyk #Austrália #komunikácia #reč #nárečie