Facebook mení aplikáciám právomoci. Niektoré prestanú fungovať

Ak vám niektorá z aplikácií neumožní prihlásiť sa k svojmu účtu, možno to má na svedomí Facebook. Sociálna sieť aplikáciám obmedzuje právomoci.

05.04.2018 18:20
facebook, iPhone Foto: ,
Ilustračné foto
debata

Facebook je v posledných týždňoch pod veľkým tlakom. Sociálna sieť sa síce snaží dbať na súkromie svojich užívateľov, no vypomstil sa jej jej laxný prístup k ochrane osobných údajov v minulosti. Zjednodušene povedané, mnoho aplikácií získavalo rôznorodé informácie o užívateľoch bez toho, aby ich k správnemu fungovaniu potrebovali. Analytické firmy, podobne ako Cambridge Analytica, sa následne snažili takéto aplikácie získať. Nerobili tak preto, aby pokračovali s ich vývojom, ale preto, že spolu s nimi získali exkluzívny prístup k inak ťažko dostupným a hodnotným informáciám o státisícoch ľudí.

Sociálna sieť na oprávnenú kritiku reaguje, no robí tak postupne. V týchto dňoch oznámila, že niektorým aplikáciám obmedzí ich práva. Nebuďte preto prekvapení, ak vám prestane fungovať prihlasovanie do aplikácie, ktorá používala váš účet na Facebooku. Jedným z takých prípadov je online zoznamka Tinder, ktorej Facebook obmedzil právomoci natoľko, že užívatelia sa nemôžu prihlásiť k svojmu účtu napojenému na Facebook.

Aplikácie nebudú môcť získavať mnohé citlivé údaje

Na svojom blogu Facebook detailne popisuje zmenu právomocí v aplikačných programových rozhraniach, ktoré používajú vývojári aplikácií pre prístup k údajom z rôznych stránok. Po novom aplikácie nebudú môcť z Facebooku získavať informácie o účastníkoch podujatí pri organizovaných akciách, na ktorých ľudia potvrdili svoju účasť. Takisto nebudú môcť kontrolovať členov rôznych skupín a prehľadávať príspevky užívateľov tak, aby vedeli komu patria.

Prihlasovanie cez sociálnu sieť bude Facebook prísnejšie kontrolovať. To znamená, že aplikácie, ktoré užívateľom umožňovali prihlasovať ku kontu sa cez ich účet na Facebooku, budú musieť splniť prísnejšie kritériá. Týka sa to najmä aplikácií, ktoré vyžadujú prístup k lajkom, fotografiám, príspevkom, videám alebo k skupinám, ktorých je užívateľ členom. Aplikácie už nebudú vedieť, či je užívateľ veriaci, akú školu navštevuje, kde pracoval alebo napríklad či je rozvedený. Ak sa užívateľ k aplikácií, ktorá získava prístup k údajom na Facebooku neprihlásil dlhšie ako tri mesiace, sociálna sieť automaticky zamietne všetky jej požiadavky pre prístup k osobným údajom.

Ľudí už nie je možné vyhľadávať cez ich telefónne čísla

Ak ste občas vyhľadávali ľudí na Facebooku prostredníctvom ich telefónneho čísla alebo e-mailovej adresy, ktoré použili pri registrácii, po novom to už robiť nemôžete. Vyhľadávanie užívateľov inak než s využitím ich mena nebude možné. Facebook tiež informoval, že zo svojich serverov odstráni všetky údaje o SMS správach a volaniach starších ako jeden rok. Tieto údaje Facebook s informovaným súhlasom užívateľa zbieral z Messengera a aplikácie Facebook Lite na mobiloch s Androidom.

Od pondelka 9. apríla budú všetci užívatelia informovaní o aplikáciách, ktorým povolili prístup k Facebooku. Sociálna sieť každému používateľovi zobrazí odkaz na zoznam a správu takýchto aplikácií.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #aplikácie #Tinder #Cambridge Analytica