Uber na bicykloch? Onedlho si bude možné požičať aj elektrický bicykel

Uber kupuje americkú firmu špecializujúcu sa na prenájom bicyklov s elektromotorom. Budú súčasťou rozšírenej platformy na zdieľanú jazdu.

10.04.2018 12:30
Jump, zdieľaná jazda, Uber Foto:
Ilustračné foto
debata

Zdieľaná jazda nestačí. Uber už dlhšiu dobu hľadal nové možnosti pre rozšírenie svojich služieb. Pred niekoľkými rokmi odštartoval donášku jedál Uber Eats, ktorá zatiaľ funguje v niekoľkých desiatkach miest po celom svete, najbližšie vo Viedni. Onedlho do portfólia Uberu pribudne aj zapožičiavanie bicyklov s elektromotorom. Firma oznámila akvizíciu americkej firmy Jump, ktorá v Spojených štátoch prenajíma elektro-bicykle.

Uber v súvislosti s akvizíciou uviedol, že sa bude usilovať o celosvetové rozšírenie používania bicyklov. “V rámci našej aplikácie sme odhodlaní spájať rôzne druhy dopravy tak, aby si každý mohol vybrať najrýchlejšiu alebo najlacnejšiu alternatívu pre presun k cieľovej destinácii,” uviedla šéfka spoločnosti Dara Khosrowshahi.

Zdieľaná jazda Uberu stačiť nebude

Uber sa podľa niektorých analytikov pripravuje na nové trendy v doprave. “Autonómne vozidlá sú čoraz bližšie a vo veľkých mestách už nebude potrebné vlastniť auto. Môžete napríklad použiť Uber taxi a následne presedlať na bicykel,” myslí si David Bailey z Aston Business School.

Firma Jump bola založená v roku 2008 a na začiatku ponúkala prenájom bicyklov v štyridsiatich mestách v šiestich krajinách. Elektrobicykle do ponuky doplnila až minulý rok. Za ich prenájom si účtuje dva doláre za prvú pol hodinu a následne sedem centov za každú ďalšiu minútu. Elektromotor pomáha cyklistovi najmä pri rozbehu. Bicykle si záujemca vyberá a odomyká cez mobilnú aplikáciu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Uber #zdieľaná jazda #prenájom bicyklov #Uber Eats