Facebook pri ochrane užívateľov zlyhal, priznal Zuckerberg

Americkí senátori spovedali Marka Zuckerberga v súvislosti s ochranou dát dvoch miliárd registrovaných používateľov sociálnej siete. Zakladateľ Facebooku odpovedal diplomaticky, no pri niektorých otázkach sa zapotil.

11.04.2018 18:00
Zuckerberg, facebook Foto: ,
Ilustračné foto (na obrázku šéf Facebooku, Mark Zuckerberg)
debata (1)

Mark Zuckerberg vypovedal pred americkým Kongresom v súvislosti s únikom a zneužitím osobných dát miliónov ľudí po celom svete. Zuckerberg vystupoval sebavedomo, no mnoho otázok z radov senátorov zostalo nezodpovedaných, prípadne ich zakladateľ Facebooku nepoctil jednoznačnou odpoveďou.

Zuckerberg odpovedal na otázky 44 senátorov a viackrát sa ospravedlnil za spôsobené problémy, ale aj za nedostatočne rýchlu a neadekvátnu odozvu pri prvých podozreniach o zneužívaní sociálnej siete. Ospravedlnenia adresoval tak ku kauze Cambridge Analytica ako aj k ovplyvňovaniu amerických prezidentských volieb v roku 2016.

Zuckerberg sa prejavil ako diplomat. Na otázky odpovedal neurčito

Kongres si Zuckerberga predvolal aj v súvislosti s otázkou možnej regulácie sociálnych sietí, ktorá by určovala s akými údajmi a akým spôsobom môžu narábať. 33-ročný internetový magnát narábal so svojim slovníkom obratne s cieľom vyhnúť sa akýmkoľvek sľubom či podpore konkrétnych bodov v návrhu regulácie. “Môj tím bude s vami spolupracovať s cieľom viesť otvorenú diskusiu o oblastiach, kde je táto diskusia potrebná,” uviedol Zuckerberg pred členmi komisie. Prvá so série výsluchov trvala takmer päť hodín.

V pléne zaznela aj otázka, či je Facebook monopolom. “Mne to tak nepridá,” uviedol pohotovo Zuckerberg, ktorý bol v porovnaní so senátormi vo výhode. Každý z nich mal totiž na kladenie otázok len päť minút. “Mark Zuckerberg zlyhal pri zodpovedaní niektorých dôležitých otázok počas svojho vystúpenia pred senátormi. To vo mne vyvoláva obavy o tom, ako veľmi si Facebook ctí dôveru a transparentnosť,” uviedla na Twitteri senátorka Kamala Harris, ktorá sa Zuckerberga okrem iného spýtala, či bude premýšľali, že budú užívateľov informovať o úniku dát.

Facebook neinformoval pri prvých podozreniach o hromadnom zbere dát

Otázky senátorov sa týkali viacerých káuz z minulosti. Zaujímala ich napríklad súvislosť medzi spôsobom zneužitia užívateľských dát britskou firmou Cambridge Analytica a predvolebnou politickou propagandou, ktorá mala smerovať z ruskej agentúry Internet Research agency. “Veríme, že je možné, že v tom sú určité súvislosti,” dodal Zuckerberg. Zároveň dodal, že kauza Cambridge Analytica nebola porušením pravidiel nastavených sociálnou sieťou. Zároveň však uznal, že Federálnu obchodnú komisiu v roku 2015 neinformoval o hromadnom zbere údajov britskou firmou.

Niektorým komentátorom unikla Zuckerbergova zmienka o platenom variante sociálnej siete bez reklám. Tento návrh podľa neho stojí za úvahu, no zároveň pripomenul, že bezplatný variant sociálnej siete s reklamami bude vždy dostupný. Zdokonaliť ho má pomôcť aj umelá inteligencia, na ktorú sa Facebook veľmi spolieha. Očakáva, že pomôže pri triedení a blokovaní príspevkov, ktoré šíria nenávisť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Donald Trump #Cambridge Analytica