Tip: Google mení službu Gmail. Zmien sa však obávať nemusíte

Konzervatívnejších používateľov služby Gmail zmeny prekvapia. Neovplyvnia však funkčnosť ani prehľadnosť. Práve naopak. Gmail má aj niekoľko nových funkcií, ďalšie Google sprístupní postupne.

30.04.2018 20:00
Google, Gmail, Foto:
Nový vzhľad služby Gmail.
debata

Gmail prechádza veľkými zmenami. Google zmenil nie len jje vzhľad ale aj funkčnosť. Mnohých tieto zmeny môžu prekvapiť, vo výsledku však uľahčujú prácu a sprehľadňujú zobrazenie doručených správ. Čo sa teda okrem dizajnu zmenilo? Gmail má odlišné rozmiestnenie niektorých funkčných prvkov. Ponuka na presun medzi kalendárom, úlohami a poznámkovým blokom sa nachádza na pravej strane, pribudla napríklad aj funkcia Odložiť (Snooze), ktorá umožní ukryť vybrané správy na určitý čas. Odložiť si môžete napríklad emaily, ktoré si chcete prečítať alebo odpovedať na ne neskôr. Po stlačení tlačidla Odložiť sa e-maily “stratia” z dohľadu a objavia sa v schránke vtedy, kedy sami rozhodnete.

Gmail sa naučil lepšie filtrovať poštu a užívateľom umožní vybrať si, ktoré e-maily by sa im mali zobrazovať ako prvé. Môžu nimi byť napríklad e-maily, ktoré Google identifikoval ako dôležité, alebo neprečítaná alebo prioritná pošta.

Tip: Ak sa vám poštová schránka automaticky nezmenila, môžete si nový dizajn aktivovať aj sami. V pravom hornom rohu kliknite na nastavenia (ozubené koliesko) a zvoľte prvú možnosť “Vyskúšajte nový Gmail”. Následne vám služba ponúkne jednu z troch možností zobrazenia správ – Predvolené, Normálne alebo Kompaktné.

Nový vzhľad Gmailu si je možné aktivovať v... Foto: Google
Gmail Nový vzhľad Gmailu si je možné aktivovať v nastaveniach.

Pomáhať bude aj umelá inteligencia

Automatické rýchle odpovede už nie sú len doménou mobilnej aplikácie. Táto funkcia umožňuje odoslať okamžitú odpoveď na e-mail podľa jeho kontextu. Google pri nej využíva umelú inteligenciu, ktorá podľa obsahu e-mailu navrhne niekoľko odpovedí, z ktorých si už užívateľ sám vyberie tú, ktorá mu najviac vyhovuje. Automatické odpovede však zatiaľ nemusia byť dostupné pre všetkých. Google ich postupne sprístupňuje užívateľom po celom svete. Takou funkciou je aj tajný mód, vďaka ktorému je možné posielať e-maily spolu s SMS kódom. Adresát si tak bude môcť správu prečítať až po tom, čo zadá kód, ktorý mu bol doručený SMS správou.

Používatelia Gmailu si budú môcť takisto nastaviť automatické vymazávanie správ po určitom čase, alebo nastaviť právomoci pre jednotlivé správy. Adresát tak napríklad nebude môcť správu ďalej preposlať, vytlačiť alebo si ju stiahnuť. Týmto spôsobom chce Google zvýšiť zabezpečenie schránky spôsobom, ktorý vyhovuje najmä firmám a ich zamestnancom prichádzajúcim do styku s citlivými údajmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Gmail #poštová schránka