Tip: PayPal je už aj v slovenčine. Naučíme vás ako ho používať

Službe PayPal už bez problémov porozumejú aj menej jazykovo zdatní používatelia. Prinášame vám prehľad a vysvetlenie základných funkcií, ktoré PayPal ponúka.

05.05.2018 13:48
PayPal Foto:
PayPal je už lokalizovaný aj do slovenčiny.
debata

Poznáte službu PayPal? Ak nie, určite by ste ju spoznať mali. PayPal je akousi platobnou bránou, ktorá umožňuje nakupovať na internete bez toho, aby ste museli obchodníkovi vyzradiť číslo vašej platobnej karty. Pri nákupe cez internet sú platby zaúčtované cez PayPal, ktorý je spárovaný s platobnou kartou alebo je k nemu priradený bankový účet. Druhá spomínaná možnosť sa hodí najmä vtedy, ak si chcete svoj online účet “nabiť” aj bez priradenej platobnej karty alebo ak tovar nielen nakupujete, ale aj predávate.

PayPal použijete nie len na eBayi ale aj pri nákupe cez internet

Najväčšia online aukčná sieň eBay, ktorá už dlhé roky preferuje platby práve cez PayPal (v minulosti bola dokonca aj majiteľom služby) oznámila, že od roku 2021 bude jej hlavným partnerom na sprostredkovanie platieb holandský startup Adyen. Minimálne do roku 2023 ale bude cez PayPal možné na eBay platiť aj naďalej. PayPal však nie je len eBayi. Službu podporujú aj mnohí zahraniční a slovenskí obchodníci, ktorí ju ponúkajú ako alternatívu k bežným bankovým prevodom alebo platbám kreditkou a debetnou kartou.

Pri registrácii je potrebné vyplniť niekoľko... Foto: PayPal
PayPal Pri registrácii je potrebné vyplniť niekoľko osobných údajov.

Pre tých menej skúsených mohla byť v prípade PayPalu najväčšou prekážkou lokalizácia. Služba doposiaľ fungovala v mnohých jazykoch s výnimkou slovenčiny. Slováci boli preto odkázaní na použitie služby v angličtine. To sa v týchto dňoch zmení, nakoľko PayPal oznámil lokalizáciu stránky do slovenčiny. Ak ste preto so založením účtu na PayPal váhali, teraz je ten správny čas. Použitie služby pre nakupujúcich je aj naďalej bezplatné.

Firemný účet nie je len pre firmy

Kliknutím na ikonu “Založiť účet” vás PayPal presunie na samostatnú stránku s výberom dvoch typov účtov. Prvým z nich je “Osobný účet”, ktorý je možné použiť výhradne na nákup tovaru a služieb cez internet. Naopak “Firemný účet” vám umožňuje platby nie len odosielať ale aj prijímať. Založenie firemného účtu príde vhod vtedy, ak plánujete napríklad na eBay tovar aj predávať. To však nie je zadarmo a okrem poplatkov za každú vystavenú položku na eBay vám PayPal z konečnej sumy strhne aj poplatok za prijatú platbu. Na začiatok ale odporúčame vytvorenie osobného účtu, ktorý je možné kedykoľvek a bez poplatku zmeniť.

PayPal ponúka na výber dva typy účtov. Foto: PayPal
PayPal PayPal ponúka na výber dva typy účtov.

V procese registrácie si od vás PayPal vyžiada vaše osobné údaje vrátane adresy, dátumu narodenia a mobilného čísla. Po potvrdení a vytvorení účtu máte na výber niekoľko možností ako službu PayPal používať. Ak si nechcete s online účtom prepojiť svoju platobnú kartu alebo bankový účet, môžete si svoj PayPal nabiť ľubovoľnou sumou cez online prevod. Na tieto účely PayPal spolupracuje so službou Trustly, cez ktorú je možné okamžite previesť peniaze na PayPal účet. Okamžitý prevod (naľavo v hlavnom menu PayPal – Pridať prostriedky s použitím služby Trustly) je dostupný pre klientov mBank, ČSOB, Slovenskej sporiteľne, Prima Banky, Sberbank, OTB Banky, Poštovej banky a VÚB Banky. Prevedené peniaze sa zobrazia v časti Zostatok na účte.

Platiť možno aj bez použitia platobnej karty

Ak sa rozhodnete svoj účet spárovať s platobnou kartou, môžete tak urobiť v časti Peňaženka. Priradiť môžete nie len bankový účet ale aj debetnú či kreditnú kartu. Priradenie bankového účtu je potrebné pri prevodu peňazí získaných predajom späť na bankový účet.

Vpravo v službe PayPal je dostupný výpis... Foto: PayPal
PayPal Vpravo v službe PayPal je dostupný výpis všetkých transakcií.

PayPal okrem platieb obchodníkom ponúka aj možnosť bezplatného prevodu peňazí komukoľvek, kto rovnaký účet a v rovnakej mene vlastní. Pri prevode z účtu na účet sa používa e-mailová adresa, ktorú osoba použila pri registrácii. Nemusíte sa preto obávať, že si popletiete číslo účtu. Ak adresát PayPal účet nemá, služba ho cez e-mail vyzve, aby sa zaregistroval a získal peniaze, ktoré ste mu práve poslali. Peniaze sa následne adresátovi nepripíšu na bankový účet ale na účet PayPal, odkiaľ ich môže použiť buď na nákup tovaru alebo spätný prevod na bankový účet. Prevod na účet bol v minulosti spoplatnený sumou dve eurá za transakciu, v týchto dňoch je však už bezplatný.

Obyčajný prevod peňazí z jedného PayPal účtu na... Foto: PayPal
PayPal Obyčajný prevod peňazí z jedného PayPal účtu na iný je bezplatný.

PayPal ponúka nadštandardnú ochranu spotrebiteľa

Prečo pri nákupe používať PayPal? Okrem už spomínaných dôvodov aj kvôli ochrane vás ako spotrebiteľa. Na vybrané nákupy sa vzťahuje ochrana kupujúceho, čo v praxi znamená, že ak vám tovar nebol doručený, prišiel poškodený alebo nezodpovedá popisu, PayPal vám peniaze vráti bez toho, aby ste sa museli donekonečna “doťahovať” s predajcom. Na reklamáciu máte 180 dní a ak sa s predajcom do 20 dní nedohodnete, PayPal vám umožní spor zmeniť na sťažnosť a ak spĺňa podmienky, služba vám vráti späť celú sumu vrátane poštovného.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ebay #PayPal #online platby #nákupy na internete