Šifrujete e-maily? Obľúbené šifrovacie štandardy vraj nie sú bezpečné

Európsky výskumný tím odhalil slabé zabezpečenie populárnych šifrovacích štandardov, ktoré sú využívané na zabezpečenie e-mailovej komunikácie. Výskumníci užívateľov varujú, aby oba štandardy prestali okamžite používať.

15.05.2018 15:00
šifrovanie, e-mail, správa, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Šifrované nemusí vždy znamenať aj bezpečné. Aktuálne to platí o šifrovacích štandardoch PGP a S/MIME, ktoré sú využívané na zakódovanie citlivej komunikácie prostredníctvom e-mailov. Oba tieto štandardy nie sú podľa vedcov dostatočne zabezpečené a verejnosť by ich mala okamžite prestať používať. Na problémy so zabezpečením upozornili výskumníci z univerzít v mestách Münster a Bochum v Nemecku a z univerzity v belgickom Leuvene.

Šifrovanie už dôvernú komunikáciu neochráni

Štandardy PGP a S/MIME môžu byť použité spolu v obľúbených e-mailových klientoch ako je Apple Mail alebo Microsoft Outlook. V súčasnosti pre objavené chyby v štandardoch neexistuje žiadna oprava, používatelia by preto mali okamžite štandardy vo forme doplnkov prestať používať, prípadne ich zo systému a e-mailového klienta odstrániť.

Bezpečnostní experti plánovali informácie o nedostatočnom zabezpečení zverejniť neskôr, no kvôli množstvu ľudí, ktoré štandardy používajú, sa napokon poponáhľali. Zabezpečené e-maily používajú nie len aktivisti, žurnalisti ale aj ľudia, ktorých prenasledujú režimy v rôznych krajinách. Výskumníci sa zatiaľ nedomnievajú, že by objavené chyby mohli zneužívať štátmi sponzorovaní hackeri alebo kontrarozviedky.

Útočník môže prostredníctvom chyby v štandarde prinútiť e-mailového klienta aby pôvodne šifrovanú správu odoslal vo forme textu priamo jemu. Zjednodušene – stačí, ak útočník získa prístup k zakódovanému textu, ktorý upraví a pošle užívateľovi, ktorý ho vo svojom e-mailovom klientovi dešifruje. Takýto text potom získa útočník späť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #e-mail #šifrovanie #Outlook