Používate sociálne siete? Tak plaťte špeciálnu daň, prikazuje občanom Uganda

Africká krajina zaviedla špeciálnu daň za používanie komunikačných platforiem a sociálnych sietí ako je Facebook, WhatsApp, Viber a Twitter. Tí, ktorí ich používajú budú platiť niekoľko centov denne.

02.06.2018 08:00
Uganda, Afrika, charita, pomoc Foto:
Ilustračné foto
debata

Boli by ste ochotní platiť za používanie sociálnych sietí a komunikačných platforiem ako je WhatsApp alebo Viber? Nemáme však na mysli platenie osobnými údajmi použitými pri predaji reklamy, ale platenie tvrdou menou. Nemysliteľné? V Európskej únii možno, v africkej Ugande však nie. Tamojší parlament schválil návrh prezidenta Yoweri Museveniho na zavedenie špeciálnej dane za používanie online komunikačných platforiem ako sú Facebook, WhatsApp, Viber alebo Twitter. Dôvod? Podľa prezidenta Museveniho sociálne médiá vytvárajú ideálny priestor na šírenie klebiet a tak tí, ktorí ich používajú by mali platiť dodatočný poplatok.

Komunikačné platformy vraj podporujú ohováranie. Preto ich používanie treba zdaniť

Zákon o zdanení používania sociálnych sietí a komunikačných platforiem vstúpi do platnosti už prvého júla. Zatiaľ však nie je jasné, akým spôsobom bude implementovaní a akým spôsobom budú poplatky od užívateľov vymáhané. Za každý deň, počas ktorého občan Ugandy použije niektorú zo spomenutých platforiem, by mal zaplatiť 200 šilingov (približne 4 eurocenty).

Ako informuje server BBC, nový zákon prináša aj ďalšie zmeny, ktoré negatívne ovplyvnia životy obyvateľov Ugandy. Jednou z najvýraznejších je zavedenie dane vo výške jedného percenta z celkového objemu mobilnej transakcie, ktoré v krajine nahrádzajú využívanie bankových účtov a internet bankingu. Ugandský minister financií, David Bahati, tvrdí, že zvyšovanie daní má krajine pomôcť pri splácaní národného dlhu.

Internet by mal naďalej zostať nezdanený, tvrdí Museveni

Mobilní operátori v krajine upozorňujú na problémový výber daní za používanie sociálnych sietí. Zdaniť ich nie je možné celoplošne, nakoľko nie všetci používatelia mobilných služieb využívajú aj internet, navyše množstvo SIM kariet v Ugande nie je ani zaregistrovaných. Prezident Museveni na zavedení komunikačnej dane trval, nakoľko podľa neho krajine pomôže v b oji s dôsledkami ohovárania. Zároveň však odmietol zdanenie prístupu na internet, ktorý podľa neho pomáha pri vzdelávaní a výskume.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálne siete #Uganda #Whatsapp #Viber #Yoweri Museveni #komunikačná platforma