Apple zvyšuje výkon aj u 5 rokov starých iPhonov. Predstavil nový iOS 12

Aj päť rokov starý iPhone 5S bude vďaka iOS 12 pracovať svižnejšie. Apple tiež Facebooku zabráni sledovať používateľov, zlepší Siri a stabilitu a bezpečnost operačného systému.

06.06.2018 11:00
wwdc Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Starý nemusí nutne znamenať aj pomalý. Apple na tohtoročnej konferencii pre vývojárov informoval o viacerých novinkách z dielne mobilného operačného systému iOS, konkrétne jeho dvanástej verzie. Nebyť niekoľkých zaujímavých oznámení, nebolo by tento rok ani o čom písať. Apple totiž ničím neprekvapil.

Rýchlejšie reakcie aj na päť rokov starom telefóne

Apple sa zameral na systém iOS 12 a konkurenčným platformám ukázal, že keď sa chce, tak sa dá. Aktualizácia systému bude totiž dostupná aj pre päť rokov staré telefóny. Pri Androide je situácia diametrálne odlišná. Ak má majiteľ smartfónu od výrobcu k dispozícii aktualizáciu aj po viac ako roku a pol od predstavenia telefónu, patrí medzi tých šťastnejších. Obvykle je tomu ale inak. Apple ponúkne najnovší systém pre všetky zariadenia, na ktorých funguje aj jeho súčasná verzia iOS 11. iOS bude navyše fungovať oveľa svižnejšie. Aplikácie sa na ňom budú spúšťať o 40 percent rýchlejšie, o polovicu rýchlejšie sa zas zobrazí klávesnica a o 70 percent rýchlejšie sa spustí fotoaparát. Opäť to platí pre všetky zariadenia, od päť rokov starého iPhonu 5S.

Zariadenia budú s iOS lepšie pracovať s rozšírenou realitou. Nemožno však hovoriť o prielome, len o evolúcii, ktorá už pár rokov dobieha to, čo od nej užívatelia očakávajú. Rozšírená realita v podaní Apple znamená, že užívatelia si budú môcť napríklad pomocou kamery nasnímať objekt a zistiť jeho skutočné rozmery.

Fotografie v iPhone už bude možné konečne vyhľadávať podľa niekoľkých kritérií a nie len podľa dátumu a lokality. Systém užívateľovi tiež navrhne zopár interaktívnych zmien, ako napríklad vytvorenie prezentácie z fotiek z dovolenky alebo animovaného GIFu. Ak používateľ navyše bude súhlasiť, umelá inteligencia rozpozná ľudí na fotografiách a fotky im pošle. Podmienkou ale je používanie cloudovej fotobanky.

Siri bude inteligentnejšia a všestrannejšia

Ak používate iPhone a ste plne zoznámení s virtuálnou asistentkou Siri, zrejme sami viete, že oproti konkurenčným asistentom jej niečo chýba. Siri nie je ani zďaleka tak chytrá, obratná a domýšľavá ako asistent od Googlu či Amazonu. To by sa mohlo zmeniť s otvorením SIri pre ďalšie aplikácie. Apple predstavil funkciu zvanú „Skratky“, s ktorej pomocou budú môcť tvorcovia aplikácií naprogramovať špeciálne hlasové povely. Siri vás upozorní, ak sa nachádzate v kine a mali by ste si stíšiť telefón a vášho kolegu zas informuje, že na míting budete pravdepodobne chvíľu meškať.

Memoji je ďalším pojmom, ktorý by mohol byť atraktívny pre tínedžerov. Dospeláci sa s používaním tejto zábavnej funkcie veľmi obťažovať nebudú. Memoji je alternatíva k Animoji a ďalším emotikonom, ktoré majú kopírovať tvár používateľa. Rozdiel je v tom, že zatiaľ čo konkurenčné funkcie tvár užívateľa naskenujú, Apple mu umožní si vlastnú tvár „poskladať“. Volania cez FaceTime sa dočkajú taktiež veľkej novinky, ktorú už mali ale užívatelia poznať a používať niekoľko rokov. Skupinové hovory cez FaceTime prichádzajú neskoro, no predsa. Cez FaceTime bude možné volať súčasne až s 32 ľuďmi. Bláznivý počet? Možno áno, no Apple sa veľmi dobre popasoval so zobrazením účastníkov. Najaktívnejších z nich zobrazí v hornej časti, ostatných „prizerajúcich sa“ zas zoskupí v spodnej lište.

Stále je čo zlepšovať

Na čo Apple zabudol? Napríklad na zlepšenie využiteľnosti NFC čipov v telefónoch. Čo tam po NFC, keď ho nie je možné využiť na nič iné ako na platby cez Apple Pay, ktoré navyše na Slovensku stále nefungujú? Firma síce nič nesľúbila, no mohla týmto spôsobom používateľov potešiť aj prekvapiť zároveň. Ďalšie väčšie funkčné novinky sa zrejme odkladajú až na ďalší rok a iOS 13. Verzia, ktorá bude dostupná na jeseň, má za cieľ zlepšiť zabezpečenie a funkčnosť celej platformy, ktorá sa Applu začala v iOS 10 a 11 rozsýpať po prstami.

Apple uštedril Facebooku veľký šťuchanec

A malá chuťovka na záver. Apple klepol Facebooku po prstoch. Šéf vývoja softvéru Craig Federighi oznámil, že v novej verzii iOS a MacOS zabráni Facebooku v sledovaní používateľov. Doslova povedal „vypíname to.“ Prehliadač Safari sa bude po novom užívateľov pýtať, či chcú sociálnej sieti povoliť sledovať ich aktivitu. Ak s tým súhlasiť nebudú, Facebook stratí cenný prístup k analýze chovania sa používateľov. Ešteže Safari je len malou rybou so zanedbateľným podielom na trhu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #WWDC #iOS 13