Europoslanci odhlasovali nové pravidlá pre prevádzku dronov v EÚ

Poslanci Európskeho parlamentu v utorok 12. júna odhlasovali nové pravidlá pre používanie dronov v členských krajinách Európskej únie. Definujú však len základné funkcie, ktorými by mali byť drony vybavené.

14.06.2018 20:00
DJI, Mavic Pro, dron, Foto:
Ilustračné foto (na obrázku DJI Mavic Pro)
debata

Drony dostali v Európskej únii zelenú. Európsky parlament schválil nové všeobecné pravidlá pre používanie dronov v členských krajinách Európskej únie. Samozrejme, neznamená to, že doposiaľ by komerčné drony vo vzdušnom priestore lietali nelegálne. Problémom však boli nejasné, no hlavne nejednotné pravidlá pre ich používanie. Inak povedané, každá krajina mohla mať vlastné predpisy a to, čo platilo v jednej krajine, nemuselo platiť v druhej. Práve to má zmeniť novela zásad bezpečnosti civilného letectva so samostatnou časťou určenou pre prevádzku komerčných dronov.

Transparentnejšie pravidlá pre všetky členské krajiny

Europoslanci v utorok 16. júna, po viac ako pol roku rokovaní, schválili zoznam základných princípov pre používanie dronov. Tento zoznam by mal okrem iného pomôcť aj samotným výrobcom pri vývoji ďalších komerčných dronov určených na európske trhy.

Podľa nových pravidiel by drony mali byť vyvinuté s ohľadom na bezpečnosť prevádzky tak, aby pri použití neohrozovali ostatných ľudí. To znamená, že každý jeden dron by v prípade prerušenia komunikácie alebo straty z dohľadu mal byť schopný bezpečného a a samostatného pristátia. Väčšie drony, vrátane ľudí, ktorí ich obsluhujú, by mali byť v zaregistrované, tak, aby ich v prípade incidentov bolo možné dohľadať a identifikovať. Drony by mali disponovať antikolíznym systémom, ktorý zabráni tomu, aby väčší dron narazil do iného objektu na zemi alebo vo vzduchu.

Na ťahu je Európska komisia

Európska komisia má teraz za cieľ vytvoriť detailnejšie a celoplošné pravidlá na obsluhu dronov, ktoré budú okrem iného hovoriť o tom, v akej výške a do akej vzdialenosti môžu drony lietať. Tiež by mali presne určiť pri akých letoch budú musieť byť drony certifikované. To znamená, že ľudia, ktorí takéto drony obsluhujú (obzvlášť na špecifické účely), budú musieť absolvovať dodatočný tréning. Smernica z dielne Európskej komisie by mal tiež určiť, ktoré drony budú musieť byť vybavené špeciálnymi bezpečnostnými systémami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európsky parlament #dron