Počúvate podcasty? Poteší vás nová aplikácia od Google

Google bude viac podporovať tvorcov podcastov. Vytvoril novú jednoduchú aplikáciu na ich počúvanie. Pri prepisovaní hlasu na text mu pomôže aj umelá inteligencia.

20.06.2018 15:30
Google Podcasts, podcasty Foto:
Nová aplikácia Google Podcasts
debata

Podcasty síce na Slovensku nie sú nijako zvlášť obľúbené, vo svete je však trend presne opačný. Online staníc, ktoré vysielajú zaujímavý obsah pre poslucháčov, je čoraz viac, a tak sa o túto poslucháčsku platformu začali zaujímať aj veľké firmy na čele s Googlom. Spoločnosť v týchto dňoch predstavila samostatnú aplikáciu s názvom Podcasty Google (z angl. Google Podcasts), ktorá na prvý pohľad pôsobí sparťansky. V skutočnosti však využíva pokročilé algoritmy, ktoré na základe zvyklostí poslucháčovi odporúčajú ďalší zaujímavý obsah. Aplikácia je zatiaľ dostupná len v obchode Google Play pre zariadenia s Androidom.

Podcasty Google majú jednoduché prostredie s možnosťou vyhľadávanie podcastov zoradených do niekoľkých skupín. Audio relácie je tiež možné sťahovať do telefónu a tvorcov finančne podporiť kliknutím na tlačidlo “Donate”. Prílišná jednoduchosť ale môže niekomu aj prekážať. V aplikácii si nie je možné vytvoriť zoznam podcastov na počúvanie a ani zmeniť ovládanie. Zaujímavosťou je integrácia aplikácie do služby Google asistent, v ktorej je na základe povelov možné podcasty prehľadávať. Všetky nahrávky sú synchronizované naprieč zariadeniami, na ktorých prihlásený užívateľ aplikáciu využíva.

Na začiatok budú mať používatelia k dispozícii katalóg s viac ako dvoma miliónmi relácií. Tvorcov chce Google podporovať nepriamo a namiesto peňazí im ponúkne propagáciu relácie priamo v aplikácii. V najbližších mesiacoch spoločnosť do aplikácie nasadí aj umelú inteligenciu, ktorá okrem iného pomôže prepisovať slovo na text, ktorý zas dokáže automaticky preložiť do rôznych jazykov. Podcasty tak budú môcť “počúvať” aj ľudí, ktorí nehovoria jazykom tvorcov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #podcasty #Google Podcast