Tip: Cestujete na dovolenku? Nedajte hackerom žiadnu šancu

Sezóna letných dovoleniek je pred dverami. Prinášame vám niekoľko tipov, ako na dovolenku pripraviť seba a svoje mobilné zariadenia.

24.06.2018 12:45
cestovanie, dovolenka, turista, kufor, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Na dovolenku dnes už len málokto cestuje bez mobilu, tabletu či notebooku. Ak sa v lete na dovolenku takisto chystáte, ešte pred tým, než za sebou zabuchnete vchodové dvere, venujte niekoľko desiatok minút príprave svojich zariadení na niekoľkodňovú cestu. Prinášame vám niekoľko cenných tipov ako ušetriť peniaze a aj starosti v zahraničí.

Európsky roaming ušetrí desiatky až stovky eur

Ak plánujete dovolenkovať v niektorom z členských štátov Európskej únie, nemusíte sa obávať roamingových príplatkov. Všetci mobilní operátori musia telefonáty, SMS a dáta účtovať rovnako ako na Slovensku. Ak teda máte paušál s predplatenými minútami a niekoľkými gigabajtami dát, nemusíte sa v pri volaniach a surfovaní po internete obmedzovať viac než by ste boli doma. Mobilní operátori navyše vo svojich mobilných aplikáciách ponúkajú aj prehľad aktuálnej spotreby, a vy si tak môžete overiť, že vám voľné minúty a dáta vystačia na celý pobyt. Ak cestujete na Island, do Lichtenštajnska alebo Nórska, ktoré v Európskej únii nie sú, roamingové poplatky takisto platiť nebudete, nemusíte preto “roamingové dáta” vo svojom mobile deaktivovať.

Tip: Stiahnite si mobilnú aplikáciu Telekomu pre Android a iOS, Orange pre Android a iOS, O2 pre Android a iOS. 4ka umožňuje kontrolu cez SMS alebo webový portál.

Predplatených dát nikdy nie je dosť a dovolenkári si preto zväčša spoliehajú na voľne dostupné Wi-Fi siete v hoteloch či reštauráciách. Na tom by nebolo nič zlé, keby takéto Wi-Fi siete boli dostatočne, ak vôbec, zabezpečené. “Používanie nezabezpečených Wi-Fi sietí môže mať za následok nielen stratu osobných údajov, ale aj reálnu stratu peňazí. Infekcia škodlivým kódom môže zasa na mobile zablokovať všetky dovolenkové fotky a videá,” varuje Ondrej Kubovič z Esetu. Ak sa potrebujete prihlásiť na svoj internet banking, nakupovať alebo pristupovať k citlivým dátam, podľa možností sa radšej presuňte z verejnej Wi-Fi siete na svoje mobilné dáta.

Aj na neznámej Wi-Fi sieti je však možné minimalizovať riziko zneužitia dát. Stačí, ak svoj operačný systém a všetky aplikácie aktualizujete. Ideálne už pred odchodom na dovolenku, aby ste si ušetrili starosti a čas pri sťahovaní aktualizácií. Zabezpečeniu môže pomôcť aj bezpečnostný softvér, ktorý kontroluje všetky prichádzajúce a odchádzajúce dáta a môže zabrániť pokusu o podvod. Eset dokonca radí, aby ste sa na internete informovali o internetových podvococh v danej krajine, pred ktorými vystríhajú iní dovolenkári a cestovatelia. Podľa nás to nie je tak dôležité, no čert nikdy nespí, a ak chcete byť dokonale pripravení, päť minút “googlovania” vám neublíži.

Zálohujte, zálohujte, zálohujte

Záloha dát by nemala byť len sezónnou preddovolenkovou záležitosťou. Ak máte v mobile a notebooku cenné fotky a dokumenty, nie je nič dôležitejšie ako si ich zálohovať ešte pred výletom na externý disk. Ak by váš mobil alebo notebook predsa len dostali do nepovolaných rúk, zrejme by vás mrzelo, ak by ste v ňom nemali aktivované základné zabezpečenie – teda automatické uzamknutie na PIN kód alebo odtlačok prsta.

Na dovolenke si dávajte najväčší pozor na už spomínané verejné Wi-Fi siete. Ak sa pripájate na jednu z nich a sieť od vás nepožaduje heslo (prípadne je heslo príliš jednoduché), použite internetový prehliadač len na bežné surfovanie po internete. “Na e-mail, sociálne siete, internet banking a online nakupovanie využívajte výhradne originálne mobilné aplikácie. Tieto aplikácie vytvoria medzi vašim mobilom a serverom akýsi tunel, cez ktorý budú dáta tiecť bezpečnejšie,” dopĺňa Eset.

Pozor na Wi-Fi bez hesla alebo falošné verejné siete

Pred pripájaním sa na Wi-Fi sieť v hoteli či reštaurácii sa uistite, že sa pripájate skutočne na legitímnu Wi-Fi sieť, ktorú spravuje daný podnik. Útočníci totiž môžu vytvoriť falošné Wi-Fi siete s podobným alebo mätúcim názvom a po pripojení môžu získať kompletný prehľad o tom, aké stránky a aké dáta na internete prenášate. V prípade, že Wi-Fi sieť, ku ktorej sa pokúšate pripojiť, od vás vyžaduje aktualizáciu softvéru, odpojte sa od nej a nepoužívajte ju. Pokiaľ je to možné , používajte Wi-Fi sieť aspoň so zabezpečením typu WPA2. V zariadeniach s Androidom si to môžete overiť v nastaveniach, iPhone vás zas sám upozorní, ak je sieť zle zabezpečená.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #cestovanie #Wi-Fi #roaming