Autorské práva na internete sa meniť nebudú. Europoslanci zmeny neodsúhlasili

Facebook ani Google nebudú napokon vydavateľom platiť za to, že zdieľajú ich obsah. Takisto sa vyhnú aj prehnanej kontrole prípadného porušovania utorských práv zdieľaním obsahu na ich serveroch.

07.07.2018 08:00
európsky parlament, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ani silný lobing poslancov Európskeho parlamentu nepresvedčil, aby podporili návrh na prijatie nových pravidiel týkajúcich sa autorských práv. Podľa jednej časti návrhu (článok 11) by vydavatelia a umelci získali veľmi silné postavenie na internete, keď za akékoľvek zdieľanie ich obsahu by museli niektoré stránky či sociálne siete platiť.

Europoslanci hlasovali za legislatívu, ktorá mala modernizovať smernice o autorských právach. Legislatíva obsahovala dva kontroverzné články. Už spomínaný článok 11, ktorý by chránil autorské diela vydavateľov a článok 13, ktorý by zas v prípade vstupu do platnosti, ukladal niektorým firmám povinnosť aktívne kontrolovať či akýkoľvek obsah, ktorý na svojich serveroch majú nie je autorsky chráneným obsahom. Inak povedané, akákoľvek väčšia stránka, na ktorú užívatelia nahrávajú dáta, by mala povinnosť kontrolovať, či tento obsah neporušuje autorské práva.

Kontroverzné návrhy európskych smerníc sa v uplynulých mesiacoch stali aj jablkom sváru medzi tvorcami obsahu a internetovými gigantmi ako je Facebook či YouTube. Veľkým internetovým hráčom sa nepáčila miera zodpovednosti, ktorá by im bola po prijatí návrhov naložená na plecia, nehovoriac o poplatkoch, ktoré by museli napríklad vydavateľom platiť za to, že sprístupnili čo i len časť z ich autorsky chráneného obsahu. Viacerí renomovaní hudobníci, ktorí za prijatie návrhu lobovali, tvrdili, že by vďaka nemu stránky už viac nemohli zneužívať ich autorský obsah.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Európsky parlament #autorské práva