Android rozširuje vaše možnosti voľby, nie naopak, bráni sa Google

Google nesúhlasí s rekordnou pokutou, ktorú mu udelila Európska komisia. Firma má zaplatiť 4,34 miliardy eur za zneužívanie dominantnej pozície v operačnom systéme Android.

18.07.2018 19:03
android, google Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Namiesto toho, aby Google v platforme Android ponúkol všetkým firmám rovnaké podmienky, využíval svoju dominantnú pozíciu na presadzovanie vlastných záujmov. Užívateľom do systému automaticky inštaloval prehliadač Chrome a vedome tak obmedzil možnosti konkurenčných firiem. Tvrdí to eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrete Vestagerová. Eurokomisárka tvrdý postoj Európskej únie, ktorá Google pokutovala rekordnou sumou 4,34 miliardy eur, obhajuje tým, že európskym spotrebiteľom bola “uprená možnosť ťažiť z účinnej hospodárskej súťaže v dôležitej oblasti mobilnej komunikácie.”

Google takisto od výrobcov telefónov žiadal, aby do niektorých zariadení inštalovali aplikáciu Google Search. Na oplátku im firma udelila licenciu na využívanie online obchodu s aplikáciami. Google údajne výrobcov obmedzoval aj v možnosti predávať zariadenia využívajúce inú distribúciu Androidu. Firma sa tvrdo ohradila voči rozhodnutiu Európskej únie, ktorá jej dala 90 dní na odstránenie nedostatkov.

Komisia je vraj zaťažená na Android. Neberie do úvahy konkurenčný iOS

“Rozhodnutie Komisie neberie do úvahy mieru konkurencie, ktorej je Android vystavený zo strany iOS. Zároveň vôbec nezohľadňuje fakt, akú širokú možnosť voľby Android ponúka jednak tisícom výrobcov mobilných telefónov a mobilných operátorov, ktorí vyrábajú a predávajú zariadenia so systémom Android; za druhé miliónom vývojárov aplikácií z celého sveta, ktorí si na platforme Android postavili svoje podnikanie a v neposlednom rade miliardám spotrebiteľov, ktorí si teraz môžu dovoliť kúpiť a používať najmodernejšie telefóny,” píše Google v oficiálnom stanovisku.

Firma sa snaží argumentovať aj tým, že práve ona sa najviac zaslúžila o rozšírenie možností výberu telefónov. “Dnes máte vďaka Androidu na výber z 24-tisíc rôznych zariadení, vo všetkých cenových kategóriách, od viac ako 1300 rôznych značiek. Zariadenia, ktoré tieto spoločnosti vyrábajú, sú veľmi rozdielne, ale jednu vec majú spoločnú – fungujú na nich rovnaké aplikácie. To je možné vďaka jednoduchým pravidlám, ktoré zaručujú základnú technologickú kompatibilitu bez ohľadu na veľkosť alebo tvar zariadenia.”

Na žiadneho z výrobcov netlačíme, tvrdí Google

Pre žiadneho z výrobcov tieto pravidlá vraj nie sú povinné a využívať a upravovať tak môže Android podľa svojich vlastných predstáv. Ako príklad Google použil Amazon a tablety Fire. “Otvorené platformy prežívajú len vďaka neustálemu a dôslednému vyvažovaniu potrieb všetkých zúčastnených. História ukazuje, že bez jasných pravidiel pre základnú kompatibilitu sa otvorené platformy fragmentujú, čo poškodzuje používateľov, vývojárov aj výrobcov telefónov. Pravidlá, ktoré zabezpečujú kompatibilitu Androidu, sa tomu snažia vyhnúť a udržať Android v dobrej kondícii aj z dlhodobého hľadiska,” dopĺňa firma vo svojom stanovisku.

Ak si dnes niekto zakúpi telefón s Androidom, má v ňom od výroby nainštalovaných približne 40 aplikácií rôznych firiem. Aplikácie je možné vypnúť alebo odinštalovať, prípadne si stiahnuť alternatívu. Podľa štatistík Googlu si priemerný používateľ Androidu sám nainštaluje okolo 50 aplikácií, medzi inými aj alternatívne internetové prehliadače ako Opera Mini či Firefox. “Dnešné rozhodnutie Európskej komisie neberie do úvahy súčasnú možnosť výberu a jasné dôkazy o tom, ako ľudia skutočne používajú svoje telefóny,” ohrádza sa firma.

Android môže v súčasnej podobe uživiť len reklama

Google priznal, že hlavným motívom je získavanie príjmov z reklamy, ktoré mu generujú najmä aplikácie Vyhľadávač, prehliadač Chrome , Obchod Play, Mapy a Gmail. “Tieto aplikácie umožňujú okamžitú funkčnosť telefónu ihneď po vybalení a zároveň Googlu generujú príjmy z reklamy. Výrobcovia nemusia naše služby na svoje telefóny inštalovať. Majú takisto možnosť ponúkať spolu s našimi službami aj služby konkurenčné.” Príjmy z reklamy majú Googlu kompenzovať miliardy dolárov, ktoré vynaložil na vývoj Androidu v poslednom desaťročí. “Doterajší obchodný model znamenal, že sme nemuseli našu technológiu výrobcom telefónov predávať za poplatok, ani sme nemuseli zaviesť prísne kontrolovaný model distribúcie. Dnešné rozhodnutie Androidu tlieska, no zároveň odmieta obchodný model, ktorý umožňuje jeho existenciu. Sme presvedčení, že Android možnosť voľby rozšíril a nie obmedzil. A preto sa plánujeme odvolať.”

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Európska komisia #operačný systém Android