Cenzurovaný Google v Číne? Firma plánuje veľký návrat

Google sa chce po ôsmich rokoch vrátiť späť na čínsky trh. V súčasnosti pripravuje verziu vyhľadávača, ktorá bude podliehať cenzúre. Blokovať bude vyhľadávanie o náboženstve, protestoch či demokracii.

02.08.2018 17:00
čína, blokovanie internetu, baidu, cenzúra Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Je to paradox. Keď Google v roku 2010 vypol svoj vyhľadávač v Číne, argumentoval tým, že sa nemá v pláne poľaviť zo svojej transparentnosti a cenzurovať výsledky vyhľadávania. Po ôsmich rokoch sa situácia otočila a Google už otvorene hovorí o návrate na čínsky trh, ktorý je však podmienený úpravou výsledkov vyhľadávania.

Podľa serveru BBC firma vyvíja verziu vyhľadávača, ktorý bude kompatibilný s požiadavkami čínskeho cenzora. To napríklad znamená, že blokovať bude automaticky všetky vyhľadávania s predmetmi ako “ľudské práva”, “demokracia” alebo “náboženstvo”. “V Číne poskytujeme niekoľko mobilný služieb ako je Google Translate, Files Go, pomáhame čínskym vývojárom a takisto sme investovali do čínskych firiem ako je JD.com. Komentovať však nebudeme špekulácie o našich ďalších plánoch,” uviedla hovorkyňa Google.

Návrat po ôsmich rokoch a obrat o 180 stupňov

Projekt, ktorý má za cieľ nastaviť služby tak, ay spĺňali požiadavky cenzora, má interný názov Dragonfly (z angl. vážka). Podľa utajovaných dokumentov začali vývojári na projekte pracovať na jeseň minulého roka a vývoj zintenzívnili v decembri po stretnutí šéfa firmy Sundara Pichaia s predstaviteľmi čínskej vlády. K vyhľadávaniu by sa mohli čínski používatelia dostať napríklad cez mobilnú aplikáciu na Androide, ktorá by blokovala citlivé výrazy a bola by tak plne kompatibilná s takzvaným Veľkým čínskym firewallom, teda akousi nepriepustnou bránou, ktorá filtruje určitý typ komunikácie na internete. Google by v prípade vyhľadávania blokovaných výrazov užívateľovi mohol zobraziť hlásenie, ktoré by mu napovedalo, že sa pokúša nájsť cenzurovaný obsah.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #cenzúra #vyhľadávač