Kvôli počítačovému vírusu musel výrobca čipov pre iPhony pozastaviť výrobu

Infikované počítačové systémy musela taiwanská spoločnosť TSMC na tri dni vyradiť z prevádzky. Straty vyčíslila na 255 miliónov dolárov.

06.08.2018 16:00
čip, počítač, procesor, výroba Foto:
Ilustračné foto
debata

Jeden z kľúčových dodávateľov čipov pre smartfóny iPhone, taiwanská spoločnosť TSMC, musel kvôli infikovaniu svojich systémov neznámym vírusom prerušiť výrobu vo viacerých ázijských prevádzkach. To môže mať za následok oneskorené dodávky čipov a ich nedostatok pri výrobe spotrebnej elektroniky.

Vírus infikoval počítačové systémy v piatok 3. augusta, pričom firme sa podarilo obnoviť 80 percent z nich až v nedeľu. V pondelok 6. augusta už bola údajne obnovená výroba v celom rozsahu. Trojdňový výpadok TSMC vyčíslilo na 255 miliónov dolárov, čo sú zhruba 3 percentá zo štvrťročných príjmov firmy.

TSMC je jedným z výrobcov čipov pre smartfóny iPhone. Firma pre Apple napríklad vyrába čipy A11, ktoré používajú iPhony X. V súčasnosti taktiež vyrába novšiu generáciu procesorov A12, ktoré by mali byť súčasťou nových iPhonov predstavených na jeseň tohto roka. Podľa analytikov by výpadok vo výrobe nemal ovplyvniť výrobu iPhonov a Apple by ich mal zákazníkom dodať včas.

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Taiwan #TSMC #výroba čipov