Budú výrobcovia mobilov ponúkať univerzálne nabíjačky? EÚ skúma, či to má zmysel

Výrobcovia mobilov nabíjačky dobrovoľne nezjednotili. Európska únia na nich môže už onedlho zatlačiť a vydať novú direktívu s cieľom znížiť množstvo elektronického odpadu.

08.08.2018 13:10
nabíjačka, micro USB, nabíjanie, mobil,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Môžete nabíjať svoj smartfón aj nabíjačkou z tabletu a naopak? Môže sa telefón poškodiť, ak ho nabíjačka nabíja prúdom 2 ampére namiesto jedného? A čo životnosť batérie? To sú niektoré z množstva otázok, na ktoré mnoho spotrebiteľov nepozná odpoveď. Výrobcovia smartfónov im to ani neuľahčujú. Zatiaľ čo k iPhonu Apple dodáva štandardnú 1-Ampérovú nabíjačku, Honor a niektorí ďalší výrobcovia ponúkajú rovno výkonnejšiu dvojampérovú, s ktorou sa mobil nabije rýchlejšie.

Európska únia opäť vracia na stôl diskusiu o zjednotení nabíjačiek, ktorú s výrobcami mobilov viedla už pred deviatimi rokmi. Vtedy bolo výsledkom rokovaní memorandum o zjednotení nabíjačiek, ktoré podpísalo 14 veľkých výrobcov spotrebnej elektroniky na čele so Samsungom či Applom. Výsledkom memoranda malo byť zjednotie nabíjačiek, ktorými by bolo možné nabíjať všetky nové smartfóny bez rozdielu. Okrem iného sa vďaka tomu mal znížiť aj elektronický odpad, keďže Európska únia očakávala, že nabíjačky nebudú výrobcovia k mobilom už baliť automaticky, ale ponúknu ich napríklad za príplatok.

Po deviatich rokoch takmer žiadna zmena

Deväť rokov po popdise nezáväzného memoranda ukázalo, že táto iniciatíva svoje ovocie nepriniesla a každý z výrobcov sa zariadil podľa seba. Výsledkom sú rôzne nabíjačky s rôznymi konektormi a parametrami, ktoré sa až na výnimky nachádzajú v každej škatuľke s mobilom. Eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová sa rozhodla diskusiu oživiť, nakoľko firmy dobrovoľne na výsledky dohody nezareagovali. Európska komisia by mala v najbližších týždňoch až mesiacoch vypracovať štúdiu, ktorá bude sledovať, čo sa za deväť rokov zmenilo a aké kroky by mala Európska únia voči výrobcom podniknúť. Výsledkom môže byť nová direktíva, ktorá by im, tentokrát už záväzne, prikázala zjednotiť nabíjačky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #nabíjačky