Zoznámte sa - nová verzia Androidu má názov Pie. Nahradí Oreo

S cukrovinkami sa Android zatiaľ nelúči. Po keksíkoch Oreo prichádza nový Android s názvom Pie (z angl. koláč). Bude viac využívať umelú inteligenciu a užívateľom ponúkne ovládanie gestami.

08.08.2018 18:00
Android, Android Pie, Foto:
Nová, deviata, verzia operačného systému Android Pie.
debata

Na svete je už deviata verzia operačného systému Android s názvom Pie, ktorá je priamym nasledovníkom verzie Oreo. Dostupná je zatiaľ len pre niekoľko smartfónov z dielne Google, už v najbližších týždňoch k nim pribudnú aj vlajkové lode Samsungu, Huawei či Sony. Prinášame vám prehľad najdôležitejších noviniek v novom Androide.

Google chce, aby ste trávili menej času na mobiloch

Znie to ako oxymorón, najmä keď drvivú väčšinu príjmov má Google práve toho, že používate jeho služby. Nový Android prináša nástroje schované pod názvom Digital Wellbeing, ktoré majú ľuďom pomôcť používať smartfóny efektívnejšie a traviť tak menej času pozeraním do displeja. Systém vám napríklad ukáže koľko času trávite používaním mobilu a konkrétnych aplikácií. Navyše si budete môcť aj sami nastaviť časové limity pre používanie konkrétnej aplikácie. Ak limit prekročíte, s aplikáciu nebudete môcť pracovať, až kým neuplynie stanovený čas, alebo kým časový limit sami nezmeníte.

Môže byť užitočná čiernobiela obrazovka? Podľa Google áno. Režim Wind Down prepne displej do čiernobiela a má tak pomôcť používateľom lepšie zaspať bez akýchkoľvek notifikácií, ktoré takisto stíši až do času vstávania.

Obmedzený prístup ku kamere a mikrofónu

Máte na notebookovej webkamere “protišpionážnu” samolepku? Ak áno, poteší vás aj že nový Android zaviedol zmeny v prístupe ku kamere, mikrofónu a senzorom. Pristupovať k nim už nebudú môcť aplikácie, ktoré nie sú aktívne. Systém takisto zlepšil biometriu vrátane skenu odtlačkov prstov a rozpoznávania tváre. Zvýši sa aj zabezpečenie komunikácie na webe vďaka prvku zvanému Transport Layer Security, ktorý bude v Androide aktivovaný automaticky.

Na mieru šitá umelá inteligencia a lepšia výdrž

Každý užívateľ je iný, má rôzne návyky a schémy používania systému. Umelá inteligencia, ktorá je súčasťou Android Pie, má užívateľom lepšie porozumieť. To znamená, že systém sa bude snažiť lepšie porozumieť tomu ako ho ľudia používajú, upraví výkon a dokonca bude schopný predvídať aj ďalšie plánované úlohy. Ak vás pri zobudení víta emailová schránka, Android vám ju v čase keď sa zvyčajne zobúdzate sám otvorí.

Výdrž mobilu je možné upravovať nie len výkonnejšou batériou ale aj zmenami v systéme. Google takéto zmeny v Androide urobil a tvrdí, že mobil vydrží nabitý dlhšie. Android Pie má funkciu zvanú adaptívna batéria adaptívny jas. To znamená, že systém bude upravovať využitie systémových zdrojov v prospech viac využívaných aplikácií, pričom tie menej využívané posunie do úzadia tak, aby spotrebovali minimum energie. To isté platí aj o jase, ktorý sa bude lepšie prispôsobovať okolitým svetelným podmienkam. Nie len, že v tme bude displej svietiť menej a na slnku viac, ale jas bude vychádzať aj z toho, ako a kedy užívateľ s mobilom narába.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #android #operačný systém #Orea #Android Pie