Slovenskí študenti budú súťažiť na medzinárodnej robotickej súťaži v Mexiku

Pätica slovenských stredoškolákov bude na medzinárodnej robotickej súťaži First Global v Mexiku reprezentovať Slovensko s robotom Aurelom. Súťaž sa uskutoční už v polovici augusta.

11.08.2018 17:00
robot Aurel, slovenskí študenti Foto:
Pätica slovenských stredoškolákov bude na súťaži First Global reprezentovať Slovensko s robotom Aurelom.
debata

Už o niekoľko dní bude pätica stredoškolákov reprezentovať Slovensko na medzinárodnej súťaži v robotike First Global, ktorá sa tento rok koná v Mexiku. Martin, Adam, Viliam, Tomáš a Oliver spolu s koordinátorom tímu Adamom Kuklom zostrojili robota Aurela, ktorého úlohou bude prenášať kocky podľa určeného scenára.

Robota museli študenti navrhnúť a zostrojiť len z niekoľkých stoviek vybraných komponentov. “Každá krajina má na stavbu robota rovnaké komponenty, no napriek tomu si musí nájsť vlastný spôsob, ako ho postaviť a spoločnými silami pri tom prekonať rôzne prekážky,” upresňuje člen slovenského tímu Viliam. Tohtoročnou výzvou súťaže je “Energy Impact”, teda dopad rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie.

Slovenský tím na zhotovení robota pracoval tri mesiace. Cieľom študentov bolo nie len robota navrhnúť a skonštruovať, ale aj optimalizovať úlohy, ktoré musí vykonávať, tak, aby bol čo najefektívnejší. Všetci piati študenti majú už so skladaním robotov skúsenosti z rôznych iných národných a medzinárodných súťaží, ako je napríklad First Lego League, v ktorej je cieľom zhotoviť funkčného robota zo stavebnice Lego.

Súťaž First Global sa uskutoční medzi 15. a 18. augustom v meste Mexico City.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #First Global #robot Aurel