V staniciach metra v Los Angeles budú na cestujúcich hľadať výbušniny

Dopravný podnik v Los Angeles dá údajne cestujúcim na výber - buď budú súhlasiť so skenovaním pomocou termovízie alebo budú vylúčení z prepravy.

17.08.2018 21:00
letisko, skener, detektor Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak ste sa so skenerom na výbušniny doposiaľ stretli len na letisku, onedlho možno budete mať príležitosť sa s ním zoznámiť aj v mestskej doprave. Dopravný podnik v americkom Los Angeles oznámil, že má v pláne skenery inštalovať aj v staniciach metra. Systém by mal byť schopný detegovať výbušniny a zbrane. Los Angeles by tak bolo prvým mestom v Spojených štátoch, ktoré by takúto technológiu v integrovanej hromadnej preprave využívalo.

Prenosné skenery budú automaticky skenovať cestujúcich bez toho, aby museli individuálne prechádzať cez kontrolné brány. Technológia dokáže snímať viacero osôb súčasne bez ohľadu na to, kde sa práve nachádzajú. Zariadenia budú pravdepodobne umiestnené na miestach, kde sa cestujúci vedľa seba zoskupujú, teda pri eskalátoroch alebo turniketoch. Skener dokáže odhaliť podozrivý objekt do vzdialenosti desať metrov s kapacitou do 2000 pasažierov za hodinu. Na rozdiel od röntgenových systémov sa technológia spolieha len na termokameru, ktorá dokáže odhaliť skryté objekty.

Dopravný podnik uviedol, že cestujúci sa budú môcť “dobrovoľne” rozhodnúť, či chcú byť takýmto spôsobom kontrolovaní. Ak to odmietnu, nebudú mať možnosť využiť daný druh prepravy.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Los Angeles #metro #preprava