Zamestnanci Google sa búria. Prekáža im cenzurovaný vyhľadávač v Číne

Viac ako 1400 zamestnancov Google podpísalo petíciu, v ktorej firmu žiadajú o transparentnosť a prehodnotenie vstupu na čínsky trh. Zamestnancom prekáža najmä upravený cenzurovaný vyhľadávač, ktorý firma špeciálne pre čínsky trh vyvíja.

19.08.2018 13:45
čína, blokovanie internetu, baidu, cenzúra Foto:
Ilustračné foto
debata

Už viac ako 1400 zamestnancov Google otvorene protestuje proti vývoju vyhľadávača, ktorý by podliehal čínskej cenzúre. Zamestnanci sa podpísali pod petíciu, v ktorej na firmu apelujú dodržiavaním etického kódexu a transparentnosti. V liste, ktorý doručili predstaviteľom firmy píšu o porušení etických a morálnych zásad pri ústretovosti prispôsobovať vyhľadávač požiadavkám čínskeho cenzora. Informoval o tom americký denník The New York Times.

Silný aktivizmus už Google primal k zmenám postoja

“V súčasnosti nemáme k dispozícii informácie umožňujúce urobiť informované a eticky zodpovedné rozhodnutie o našej práci, projektoch a našom zamestnaní,” cituje denník zamestnancov podpísaných pod petíciou. Zamestnanci požadujú, aby ich firma detailnejšie informovala o projektoch, na ktorých pracujú.

Aktivizmus vo vnútri firmy môže byť pre Google zásadnou prekážkou pri ohýbaní pravidiel, ktoré pred ôsmimi rokmi spôsobili, že firma z Číny odišla. Miliardový trh je pre frustrovaný Google priveľkým pokušením na to, aby sa tejto príležitosti vzdal. Ako sa však už v minulosti ukázalo, zamestnanci majú veľký vplyv na zmenu postoja a smerovania firmy. V apríli napríklad otvorene protestovali proti zapojeniu sa firmy do programu amerického ministerstva obrany, na zdokonaľovanie zbraní za pomoci umelej inteligencie. Kvôli protestu Google odmietol s Pentagonom predĺžiť zmluvu.

Cenzúra a veľký návrat na čínsky trh

Projekt, ktorý má za cieľ nastaviť služby tak, aby spĺňali požiadavky cenzora, má interný názov Dragonfly (z angl. vážka). Podľa utajovaných dokumentov začali vývojári na projekte pracovať na jeseň minulého roka a vývoj zintenzívnili v decembri po stretnutí šéfa firmy Sundara Pichaia s predstaviteľmi čínskej vlády. K vyhľadávaniu by sa mohli čínski používatelia dostať napríklad cez mobilnú aplikáciu na Androide, ktorá by blokovala citlivé výrazy a bola by tak plne kompatibilná s takzvaným Veľkým čínskym firewallom, teda akousi nepriepustnou bránou, ktorá filtruje určitý typ komunikácie na internete. Google by v prípade vyhľadávania blokovaných výrazov užívateľovi mohol zobraziť hlásenie, ktoré by mu napovedalo, že sa pokúša nájsť cenzurovaný obsah.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Čína #cenzurovaný internet