Americká vláda plánuje odpočúvať rozhovory cez Messenger

Americká vláda hľadá spôsoby ako Facebook prinútiť, aby jej sprístupnil zadné vrátka k četovacej aplikácii Messenger. Facebook tlaku zatiaľ odoláva.

19.08.2018 18:30
facebook, iPhone Foto: ,
Ilustračné foto
debata (4)

Napriek tomu, že komunikácia cez facebookovú aplikáciu Messenger je šifrovaná, nemuselo by to znamenať, že ju nikto nemôže odpočúvať. Minimálne o to sa v týchto dňoch pokúša americká vláda, ktorá tlačí na Facebook aby prelomil šifrovanie a poskytol jej tak kľúč k odpočúvaniu vybraných osôb. Americká vláda by chcela získať prístup k online konverzácii podozrivých osôb, pričom získané údaje by mohli byť použité počas súdneho pojednávania voči obžalovanému. Agentúre Reuters to potvrdili traja ľudia, ktorí sú s celou vecou oboznámení. Americká vláda sa údajne opätovne zaoberá otázkou, či môže od softvérových firiem požadovať, aby upravili svoje produkty a umožnili tak odpočúvanie používateľov.

Zatiaľ sa diskutuje len za zatvorenými dverami

Požiadavkou americkej vlády by sa mal “za zatvorenými dverami” zaoberať federálny súd v štáte Kalifornia. Utajené zdroje agentúre Reuters potvrdili, že Facebook požiadavku ministerstva spravodlivosti už napadol a vzniesol voči nej námietky počas utorkového súdneho pojednávania. Spoločnosť vrátane ministerstva spravodlivosti sa odmietli k prípadu odpočúvania vyjadriť.

Ak by sudca námietky Facebooku neuznal, je možné, že prepisovať zdrojový kód by spoločnosť musela nie len v Messengeri ale aj v aplikácii WhatsApp, ktorú využíva viac ako miliarda ľudí po celom svete, a ktorej komunikácia je šifrovaná. Znamenalo by to tiež, že okrem textových správ by americké bezpečnostné agentúry získali aj prístup k hlasovým záznamom alebo telefonátom.

Zmení Facebook zdrojové kódy?

V súčasnosti môžu vyšetrovatelia na základe súdneho príkazu získať prístup k bežným správam na Facebooku alebo správa a e-mailom na Gmaili, ktoré nie sú šifrované a spoločnosti ich aj sami analyzujú kvôli cielenej reklame. Na druhej strane poskytovatelia prístup nemajú ku komunikácii, ktorá je šifrovaná na oboch koncoch, tak ako je tomu napríklad pri hlasových hovoroch cez Messenger. Ak by súd Facebooku prikázal šifru “prelomiť”, musela by spoločnosť upraviť zdrojový kód Messengera a pozmeniť šifrovanie správ a hlasových hovorov.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #odpočúvanie #facebook #komunikácia #Messenger