Cez Gmail už môžete posielať dôverné správy, ktoré nemožno kopírovať či tlačiť

V novej funkcii Gmailu môžete dokonca od adresáta požadovať, aby pred prečítaním správy zadal SMS kód. Správa sa mu po stanovenom čase zo schránky sama odstránil

21.08.2018 19:50
šifrovanie, e-mail, správa, internet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

Môže sa stať, že nechcete, aby váš dôverný e-mail skončil naveky v adresátovej schránke, navyše akby k nemu mohol mať prístup aj niekto iný ako osoba, ktorej bol určený. Práve na to je určená nová nenápadná funkcia, s ktorou sa môžete v službe Gmail stretnúť.

Keď na stránke Gmail kliknete na ikonu Napísať správu, v spodnej lište novootvoreného okna si môžete všimnúť ikonu zámku s hodinami. Takzvaný “Dôverný režim”, ako sa nová funkcia nazýva, umožní nastaviť platnosť, po ktorej sa e-mail so schránky stratí. Od adresáta takisto môžete požadovať zadanie vstupného kódu, ktorý mu bude doručený v SMS správe. Po tom, čo ho zadá (ak vstupný kód aktivujete) si bude môcť e-mail prečítať, no bez možnosti ho ďalej preposlať, kopírovať, sťahovať alebo tlačiť.

Gmail spustil funkciu "dôverný režim Foto: Google
Gmail, dôverné e-maily Gmail spustil funkciu "dôverný režim

Google myslel aj na to, ak náhodou zmeníte názor a príjemcovi budete chcieť zabrániť v otvorení správy ešte predtým, než vyprší jej platnosť. Ak si e-mail ešte neotvoril, na ľavej strane v časti Odoslané môžete otvoriť odoslanú dôvernú správu a “odstrániť prístup” k nej. O funkcii sa môžete dočítať aj v nápovede, ktorá je lokalizovaná do slovenčiny.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Gmail #správa #šifrovanie #dôverný e-mail