EÚ plánuje pokutovať sociálne siete, ak do hodiny neodstránia extrémistický obsah

Európska komisia pripravuje reguláciu, ktorá má dohliadnuť na to, aby sociálne siete dôsledne odstraňovali extrémistický a teroristický obsah. Od momentu nahlásenia budú mať na jeho odstránenie jednu hodinu.

22.08.2018 08:00
zdieľať, sociálna sieť, share, osobné údaje,... Foto:
Ilustračné foto
debata (6)

Terorizmus a extrémizmus nemá na sociálnych sieťach čo hľadať. Európska komisia preto pripravuje novú legislatívu, ktorá by sociálnym sieťam prikazovala odstrániť extrémistický obsah do jednej hodiny od nahlásenia. Ak by obsah neodstránili, hrozila by im pokuta.

Extrémistické príspevky musia do hodiny od nahlásenia zmizmúť

Nová regulácia by sa mala dotknúť sociálnych sietí ako sú Twitter, Facebook, YouTube alebo Instagram, teda sietí, na ktorých ľudia publikujú instantné príspevky a zdieľajú najrôznejší obsah. Európska únia by sa týmto spôsobom stala policajtom a na kontrolu obsahu a jeho odstraňovanie by už nedohliadala len z diaľky. Doposiaľ bolo bremeno kontroly a striktných náprav v úplnej v réžii firiem.

Podľa marcovej štúdie, ktorá si nechala vypracovať Európska únia, je teroristický obsah najškodlivejší počas niekoľkých hodín od jeho publikovania. Aj preto komisia obhajuje nový bič, ktorý plánuje na internetové firmy upliesť. Nebude pritom záležať, či je sociálna sieť veľká, alebo má len tisíce používateľov. Pravidlá by pre ňu mali platiť rovnako, a ak ich nedodrží, hroziť jej budú sankcie, ktorých výška zatiaľ nie je známa.

Šírenie extrémizmu však naberá na obrátkach a samokontrola sa podľa Európskej komisie ukazuje ako neefektívna. Regulácia tak má na firmy viac zatlačiť, aby obsah kontrolovali dôslednejšie a reagovali dôslednejšie. Eurokomisár pre bezpečnosť, Julian King, pre denník The Financial Times uviedol, že Európska únia podnikne “viac krokov v záujme ochrany našich občanov.” Ak by Európska komisia reguláciu schválila, pred tým, než vstúpi do platnosti, ju budú musieť ešte odobriť poslanci Európskeho parlamentu a nadpolovičná väčšina členských krajín.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #Európska únia #extrémizmus