Slovenskí študenti sa z robotickej olympiády v Mexiku vrátili s cenou poroty

Na robotickej súťaži First Global pätica Slovákov síce nepostúpila do finále, no z Mexico City si odniesla cenu poroty, ktorá ocenila ich úsilie a technické prevedenie robota.

26.08.2018 08:00
First Global, robotická súťaž, Foto:
Slovenský tím na robotickej súťaži First Global v Mexico City.
debata

Súťaž, v ktorej mal naprogramovaný robot prekonávať prekážky a spĺňať rôzne stanovené úlohy, je na konci. Finále súťaže First Global sa uskutočnilo v hlavnom meste Mexika a zúčastnil sa ho aj slovenský tím. Pätica stredoškolákov neobišla naprázdno a na Slovensko sa vrátila s cenou poroty.

Súťaže First Globa 2018 sa zúčastnili tímy zložené zo stoviek študentov zo 193 krajín. Slováci súťažili s robotom, ktorého meno si požičali od známeho slovenského vedca svetového formátu, Aurela Stodolu. S robotom Aurelom sa slovenský tím umiestnil na 62. mieste a to aj napriek tomu, že mal viac bodov ako 10 postupujúcich tímov. V súťaži však študenti nesúťažia samostatne, ale sú súčasťou aliancie, ktorej zloženie sa v jednotlivých kolách mení. Na olympiáde sa počítajú vyhraté zápasy, nie bodový zisk, ktorý by Slovákov inak posunul na popredné miesta. Stredoškoláci sa po deviatich dňoch strávených v Mexico City napokon na Slovensko vrátili s cenou poroty, ktorá ocenila ich úsilie a technické prevedenie robota Aurela.

Slovenský tím na robotickej súťaži First Global... Foto: First Global Slovakia
First Global, robotická súťaž, Slovenský tím na robotickej súťaži First Global v Mexico City.

Tohtoročnou témou súťaže First Global bol “Energy Impact”, teda dopad rôznych spôsobov výroby elektrickej energie na životné prostredie. V tom spočívala aj hra jednotlivých tímov. V alianciách sa pokúšali vyrobiť energiu čo najekologickejšie a v spolupráci s ďalšími dvoma tímami nazbierať čo najviac bodov. Víťazom súťaže sa napokon stala aliancia troch krajín – Rumunska, Singapuru a Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #First Global #robot Aurel