Nová slovenská aplikácia wilio sľubuje, že vám nájde právnika aj remeselníka

Nová slovenská aplikácia wilio má za cieľ prepojiť remeselníkov a poskytovateľov služieb s dopytom. Cez platformu svoje služby poskytuje 22-tisíc živnostníkov aj ľudí, ktorí si chcú privyrobiť.

26.09.2018 12:27
wilio, aplikácia, zdieľaná ekonomika Foto:
Aplikácia Wilio združuje poskytovateľov služieb s potenciálnymi záujemcami o ne.
debata

Ako nájsť dobrého murára, lešenára, opravár pračiek či právnika? Buď môžete skúsiť osloviť svojich známych a získať od nich referencie na zručného majstra alebo to “risknúť” a na internete nájsť remeselníka, ktorý zodpovedá vašim predstavám. Ak na odborníka napokon narazíte, stále nemáte vyhraté. Ak je naozaj dobrý, zrejme nemá núdzu o zákazky a tak musíte čakať. Na druhej strane, poskytovateľ služby môže byť dobrý, len sa o ňom nevie. Oba tieto problémy sa rozhodla riešiť nová slovenská platforma wilio, ktorá vychádza z aplikácie Rukie spred dvoch rokov.

Tisíce remeselníkov, opatrovateliek či autoservisov

Platforma wilio využíva databázu svojho predchodcu, v ktorej bolo zaregistrovaných niekoľko tisíc poskytovateľov služieb. Ľudia ich služby využili údajne viac ako 22-tisíc krát. Wilio ako platforma zdieľanej ekonomiky funguje podobne, no väčší dôraz kladie na rozmanitosť ponúkaných služieb. “Aktuálne je v aplikácii možné nájsť 207 kategórií služieb od takmer 22-tisíc rôznych poskytovateľov. Dostupných je napríklad 7631 stavebných robotníkov, 1781 opatrovateliek detí, 1634 autoservisov a 2831 upratovačiek,” upresňuje zakladateľ platformy, František Duračinský.

Wilio nie je jedinou podobnou platformou. Na Slovensku už niekoľko rokov funguje aj server Jaspravim.sk, ktorý je ale viac zameraný na poskytovanie internetových služieb od ľudí, ktorí si chcú popri svojom zamestnaní najmä privyrobiť. Wilio okrem príležitostných poskytovateľov služieb združuje aj živnostníkov, pre ktorých je ponúkaná služba hlavnou podnikateľskou činnosťou. Wilio sa chce profilovať aj ako nástroj pre “lovcov hláv” (z angl. headhunters), ktorí hľadajú nových ľudí do tímu svojej firmy.

Služba je zadarmo. Províziu platí poskytovateľ služby

Nájsť poskytovateľa služby je vyplnením niekoľkých položiek na webe alebo v mobilnej aplikácii (dostupná je pre platformy iOS a Android). Záujemca musí zadefinovať miesto, čas a preferovanú službu. Následne sa mu zobrazí zoznam poskytovateľov, ktorí spĺňajú jeho požiadavky. Vyberať si môže podľa hodnotení, ktoré poskytovateľovi udelili predošlí zákazníci. Po zrealizovaní služby mu môže udeliť vlastné hodnotenie. Vyhľadávanie služieb je bezplatné, podiel z ceny služby vypláca wiliu jej poskytovateľ.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdieľaná ekonomika #wilio #Rukie